Hoofdinhoud

Mooi nieuws zo aan het begin van het nieuwe jaar: het ETZ (Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis) heeft als eerste ziekenhuis in Nederland een nieuw type neurostimulator  (Percept RC) geïmplanteerd bij een patiënt met de ziekte van Parkinson. Het apparaat, vergelijkbaar met een pacemaker, is onder de huid bij het sleutelbeen geplaatst en zendt elektrische signalen via dunne geleidingsdraden naar specifieke hersengebieden om de patiënt te verlossen van ongewenste symptomen van de ziekte van Parkinson.

Wat maakt de Percept RC zo bijzonder?

Deze ingreep wordt ook wel deep brain stimulation (DBS) genoemd en wordt al enige tijd toegepast.

Dit nieuwe type heeft echter een aantal voordelen:

  • De elektroden worden aangestuurd door een onderhuidse batterij. De Percept RC is razendsnel draadloos oplaadbaar; in minder dan één uur is de capaciteit weer negentig procent;
  • Hoeft niet als het vorige model elke 3 jaar vervangen te worden maar gaat minimaal 15 jaar mee;
  • Het is ’s werelds kleinste en dunste dual-channel neurostimulator voor diepe hersenstimulatie en daarmee veel kleiner dan het vorige model.
  • Het kan via de elektroden de hersenen niet alleen stimuleren maar ook informatie registreren, via BrainSense-technologie. Daardoor kan de behandelend neuroloog met behulp van deze informatie de behandeling optimaliseren.

 “Voor het operatieteam is het dezelfde procedure als bij de andere batterij. Maar voor de patiënt is het wel een groot verschil, omdat het apparaat aanzienlijk kleiner is. Het is een mooie innovatie, met alle beschikbare functionaliteiten in één apparaat. Door het toepassen van DBS hebben parkinsonpatiënten minder medicatie nodig en hebben ze minder schommelingen in de symptomen gedurende de dag. Ze kunnen daardoor beter hun actieve leven plannen.”
– Neurochirurg Geert-Jan Rutten (voerde eerste operatie uit)

Bron: Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis

ParkinsonNL wil zo snel mogelijk de ziekte afremmen en genezen en tegelijk de zorg verbeteren voor mensen die nú parkinson hebben. Daarom investeren we in onderzoek en innovaties die het verschil maken voor mensen met parkinson.