Hoofdinhoud

Marlies van Pelt is fysiotherapeut, leefstijlcoach en trotse moeder van twee volwassen kinderen. Zij geniet van het buitenleven—van kamperen en wandelen tot werken in de (moes)tuin. Elke 2 maanden deelt zij in haar columns voor ParkinsonNL haar inzichten over de positieve rol van een gezonde leefstijl bij parkinson.

Tijdens ons wekelijkse parkinsonsportuur heeft Rob tegenwoordig standaard zijn waterflesje bij zich. Sinds we het er laatst over hadden in de groep – hoe belangrijk het is om goed te drinken – neemt hij het serieus. En terecht: voldoende vocht zorgt voor een betere stoelgang, helpt bij klachten van een lage bloeddruk (waar veel mensen met parkinson mee te maken hebben) én het kan spierkramp verminderen. Vooral dat laatste is voor Rob een belangrijk punt.

Op een warme dag, na een pittige training, vraag ik: “Zal ik je flesje even bijvullen voordat je naar huis gaat?” Wat blijkt? Het zit nog bijna helemaal vol. Oeps. We dachten allebei dat hij goed gedronken had, maar dat viel dus tegen.

Dat is meteen de valkuil: mensen met parkinson drinken vaak ongemerkt te weinig. Soms bewust – om wc-bezoek te beperken, of omdat slikken lastig is. Maar vaak ook onbewust, omdat het dorstgevoel verminderd kan zijn.

Toch is genoeg drinken écht belangrijk, zeker met warm weer. Het advies is: 1,5 tot 2 liter per dag. Dat zijn zo’n 6 tot 8 grote glazen. Klinkt veel? Hier wat tips om het makkelijker te maken:

  • Meten is weten – hou eens een dag bij hoeveel je echt drinkt.
  • Medicijnmoment = drinkmoment – neem dan wat extra slokken.
  • Eet je vocht – kies voor waterrijke voeding zoals watermeloen, komkommer, tomaat, sinaasappel… lekker én hydraterend.
  • Water saai? Geef het een smaakje met munt, citroen, gember of wat siroop.
  • Kies slim – water, kruidenthee, een kopje bouillon.
  • Laat prikkelende dranken vaker staan – zoals koffie, zwarte/groene thee of koolzuurhoudende frisdrank, als je vaak moet plassen.
  • Neem altijd een flesje water mee als je op pad gaat.
  • Een alcoholvrij biertje of waterijsje telt ook mee 🙂
  • Heb je moeite met slikken of plassen? Bespreek het met je zorgverleners – wellicht hebben zij oplossingen waar je zelf nog niet aan gedacht hebt. Te weinig drinken is in elk geval géén goed idee.

En Rob? Die drinkt nu na elke oefening een paar flinke slokken. Aan het eind van de les is zijn fles leeg, en op de andere dagen probeert hij wat van deze tips. Niet altijd makkelijk, maar… minder kramp! En dat werkt motiverend.

Hoe zit het met jou? Weet jij of je genoeg drinkt? Misschien een goed moment om vandaag eens bij te houden hoeveel je drinkt. Ik wens je een mooie zomer. Proost!

Marlies van Pelt - Columniste voor ParkinsonNL

Wie is Marlies van Pelt?

Marlies van Pelt is fysiotherapeut, leefstijlcoach en trotse moeder van twee volwassen kinderen. Zij geniet van het buitenleven—van kamperen en wandelen tot werken in de (moes)tuin. In de keuken leeft zij zich graag uit met vegetarische recepten en experimenteert zij met smaken uit alle hoeken van de wereld.

Ze behandelt en begeleidt mensen met chronische aandoeningen (zoals parkinson en MS) op het gebied van bewegen en leefstijl en is al twintig jaar aangesloten bij ParkinsonNet. Elke 2 maanden deelt zij in haar columns voor ParkinsonNL haar inzichten over de positieve rol van een gezonde leefstijl bij parkinson. Met als doel: te inspireren, nieuwe ideeën aan te reiken en lezers uit te dagen kleine aanpassingen te maken die het leven nét wat leuker kunnen maken.

Marlies van Pelt is één van onze columnisten. Benieuwd naar onze andere columnisten? Klik op de onderstaande knop.


ParkinsonNL wil zo snel mogelijk de ziekte afremmen, genezen en voorkomen. Tot die tijd zorgen we dat mensen met parkinson en hun omgeving een zo goed mogelijk leven kunnen leiden. Daarom investeren we in onderzoek en innovaties die het verschil maken voor mensen met parkinson.