Hoofdinhoud

Sommige dagelijkse dingen, zoals een broodje smeren of iets schrijven, gaan moeizaam. Maar bewegen gaat hem nog steeds soepel af. Dus doet Ed van Mil dit jaar natuurlijk weer mee aan het fietsevenement BikevoorParkinson: “Ondanks dat het langzaam allemaal wat erger wordt, geniet ik enorm van alle mooie dingen die ik nog wel doe en kan.”

Fietsen voor het goede doel

Op zaterdag 4 september is het zover: dan stappen in Valkenburg heel wat deelnemers op de pedalen voor het fietsevenement BikevoorParkinson 2021. Veel mensen uit de deelnemende teams hebben met de ziekte van Parkinson te maken. Omdat ze zelf patiënt zijn of iemand kennen die het heeft. Voor hen reden om op de fiets te springen en flink wat kilometers weg te trappen om zo geld in te zamelen. 

“Je staat er niet alleen voor” 

Ook Team Ed is er ook dit jaar weer bij. Ed van Mil, naamgever van het team: “Het is echt een heel mooi evenement waar we, in het kader van samen staan we sterk, met elkaar (hulpverleners, patiënten, familie en vrienden) de ziekte van Parkinson de wereld uit willen fietsen. We rijden door de prachtige en pittige heuvels van Zuid-Limburg, op de route van de Amstel Gold Race, dus dat wordt flink klimmen! Toch overheerst het goede gevoel. Het is echt supermooi om te ervaren dat, door met elkaar te fietsen en door alle steun, je er niet alleen voor staat. En dat er altijd mensen zijn die bereid zijn je te helpen.”

Ed van Mil en andere deelnemers tijdens BikevoorParkinson 2020

Genieten van de mooie dingen

Ed heeft sinds zes jaar zelf de diagnose parkinson. Bewegen gaat hem goed af. “Het blijft moeilijk te begrijpen (ik snap het wel, maar begrijp het niet) waarom het sporten, zoals fietsen, boksen en fitness, nog zo lekker gaat. Terwijl sommige andere, dagelijkse dingen, zoals brood smeren, schrijven, denken, praten, klussen) zo moeizaam gaan. Zeg maar juist de dingen die vroeger vanzelf gingen. En ondanks dat ik wel merk dat het langzaam allemaal wat erger wordt, geniet ik juist extra van alle mooie dingen die ik nog wel doe en kan. Ook al gaat het allemaal wat trager en is het vermoeiender.”

Bijzondere editie

Het is maar liefst de zesde keer dat Ed en zijn team in actie komen tijdens het evenement. Door de corona-pandemie fietsten ze vorig jaar vanuit Vlaardingen mee. Het werd een heel bijzondere editie. “Mijn vader had vanaf zijn sterfbed te kennen gegeven dat hij wilde zwaaien naar onze groep BikevoorParkinson. Natuurlijk hebben wij de route hierop aangepast. Het werd een heel bijzonder en mooi moment, wat eigenlijk niet te beschrijven is. Zijn duim omhoog geeft mij nog steeds kracht en energie.” 

Een aantal dagen later overleed zijn vader. “Hij had aangegeven dat hij niet zoveel bloemen wilde tijdens zijn afscheid, maar liever een donatie aan BikevoorParkinson. Met dank aan pa en veel anderen heeft dit een heel mooi bedrag opgebracht. Vooral het bijzondere gebaar staat voorop! We zullen dit bedrag dit jaar via het evenement doneren.”

Goed streven

Door mee te doen, zamelt het team ook geld in. Inmiddels is er al meer dan drieduizend euro opgehaald, hun doel is vijfduizend euro. “Het geld dat de afgelopen jaren werd ingezameld, is goed besteed aan doelen die direct bijdragen aan verbeterde zorg voor de huidige patiënten. Ook is er door dit evenement meer aandacht voor de ziekte. Ik hoop dat parkinson voor de volgende generaties te genezen of te voorkomen is.”

➞ Team Ed volgen? Dat kan via hun persoonlijke actiepagina Ed4Parkinson of via Facebook.

Doe mee: Parkinson stoppen begint nu

Parkinson is de snelst groeiende neurologische aandoening in Nederland. Jij kan helpen deze ziekte te stoppen. Start een actie, doe mee met een evenement of doneer aan Team Ed of een van de andere deelnemende teams. Dit jaar wordt er gefietst voor een programma voor de ondersteuning van partners. Voor alle geliefden, naasten, familie en vrienden van mensen met parkinson. Parkinson heb je tenslotte niet alleen. Partners zijn van onschatbare waarde in de ondersteuning van iemand met parkinson.

Neuroloog Bas Bloem legt in onderstaande video meer uit over het fietsevenement.