Hoofdinhoud

Op 18 juli is het zover. Dan gaat de 4Daagse Nijmegen van start. Tot nu toe lopen er 13 enthousiaste deelnemers voor ParkinsonNL mee, waaronder Anneke Wigman. We spraken haar over haar deelname.

Even voorstellen

Anneke Wigman is 36 jaar oud en woont in Nijmegen samen met haar kat. Ze is docent Engels op een mbo-school gespecialiseerd in dierverzorging. Ze houdt van lezen en naar concerten gaan, maar daarnaast wandelt ze ook graag. ‘Wandelen is iets wat ik altijd al heb gedaan,’ zegt ze. Het liefst wandelt Anneke in haar eentje. Dan hoeft ze nergens aan te denken. Wandelen is het voor haar ook een manier om haar hoofd leeg te maken. ‘Dat gaat straks wel even anders zijn tijdens de 4Daagse, want dan loop ik niet alleen,’ lacht Anneke. Anneke loopt de 4Daagse omdat haar vader en oom deze hebben gelopen in 1973. Zo volgt zij ze in hun voetsporen. Daarbij komt ook dat haar oma haar altijd heeft aangespoord om elke dag even naar buiten te gaan.

Lopen voor ParkinsonNL

Anneke loopt voor ParkinsonNL, omdat haar vader aan de gevolgen van parkinson is overleden in 2019. Ook de twee broers van haar vader (Anneke haar ooms) hebben parkinson en zij maakt van dichtbij mee hoe slopend de ziekte kan zijn. Helaas is één van de broers ook overleden. ‘Mijn vader heeft ongeveer 20 jaar parkinson gehad en in 2011 heeft hij zelfs een DBS-operatie gekregen. Dit heeft helaas niet zo goed geholpen als we hadden gehoopt. Er moet veel meer aandacht komen voor deze ziekte. Het is niet alleen maar het trillen,” zegt Anneke.

Portretfoto Anneke

Anneke tijdens een van haar wandelingen

Streefbedrag

Anneke heeft haar streefbedrag al drie keer omhoog gegooid. ‘Het is echt niet te bevatten hoe snel het is gegaan. Ik heb zo hard gelachen toen ik mijn eerste streefbedrag al zo snel had gehaald en heb huilend aan de telefoon gezeten bij mijn moeder,’ vertelt ze. Of ze nog een keer haar streefbedrag moet verhogen? Ze hoopt het wel. ‘Ik hoop dat in de toekomst het leven voor mensen met de ziekte van Parkinson makkelijker kan worden. Of de ziekte te genezen is, weet ik niet, maar ik hoop het wel. Ik geloof erin dat er nog zat te behalen is in het meer mogelijk maken in het leven van mensen met parkinson,’ zegt Anneke.

Wil jij Anneke steunen tijdens haar 4Daagse? Dat kan!

Een tip voor jou van Anneke

‘Het helpt echt als je je verhaal met mensen deelt en natuurlijk ook op je eigen social media kanalen. In eerste instantie stond mijn streefbedrag op € 1.000,-. Mijn moeder vond het erg ambitieus, maar als je het overal deelt en vraagt aan mensen of ze het ook weer in hun kringetje kunnen delen gaat het enorm snel. Het is echt een sneeuwbaleffect wat je krijgt. Daarbij komt ook dat mensen het heel mooi vinden om je persoonlijke verhaal te delen. Het is hartverwarmend dat zoveel mensen doneren en het komt ook uit onverwachte hoeken,’ zegt Anneke.

Help mee

Jij kan helpen door een donatie te doen en Anneke haar kilometers te sponsoren. Wil je meer weten over de Vierdaagse en wie er meelopen in de strijd tegen Parkinson? Op deze pagina lees je er meer over.