Hoofdinhoud

Een tijd terug deden we op deze site een oproep voor de crowdfunding van een documentaire over de ziekte van Parkinson. Die film De gezichten van parkinson, van vier Eindhovense studenten, is inmiddels gemaakt. Meerdere bioscopen willen de film op groot doek vertonen. (En jij kan er bij zijn!)

De vier studenten van de Eindhovense opleiding Audiovisuele Media & Film maakten als studieproject een documentaire over de impact van ziekte van Parkinson. Op wie parkinson heeft en op zijn of haar omgeving. Veel mensen weten dat je van parkinson soms een trillend ledemaat krijgt, maar wat doet deze ziekte nu echt? En hoe blijf je positief als je deze slopende ziekte krijgt? ParkinsonNL toont de serie binnenkort online, maar de film wordt nu ook al in het filmhuis vertoond.

Still uit de film De gezichten van.

De verschillende gezichten van parkinson

Luc van den Elsen is de regisseur van de vier en bedenker van de documentaire. Hij kwam op het idee voor de film, omdat zijn oma jarenlang de ziekte had en zag wat de ziekte met haar deed. De vier jonge makers willen met hun documentaire mensen bewust maken wat de ziekte van Parkinson nu echt inhoudt en wat het doet met mensen die hieraan lijden. Dat het hebben van de ziekte veel meer betekent dan alleen het veroorzaken van een trillende arm, wat nog vaak gedacht wordt. De studenten gebruiken hiervoor verschillende perspectieven en veel verschillende ervaringsverhalen. Zo vertellen patiënten en een dochter van één van hen, en deskundigen hun verhaal en ervaring met parkinson.

Still uit de film De gezichten van.

Komt dat zien

De vier zijn aan de slag gegaan met het maken van video’s van de portretten. Samen vormen deze een documentaire die over een tijdje te bekijken is via deze site en op onze Facebookpagina en Instagram-account. Maar: de film is nu ook al te bekijken. 

Zo is de documentaire te zien in de Cacaofabriek in Helmond. Hier wordt de film in de week van 1 tot en met 6 juli 2022 verschillende keren vertoond. (Leuk om te weten: bij de voorstellingen van 4, 5 en 6 juli zijn één of meerdere crewleden van de film aanwezig om vragen te beantwoorden). En er zijn ook andere filmevenementen en -huizen geïnteresseerd om de documentaire te vertonen, zo laat een enthousiaste Luc van den Elsen ons weten.

‘Vlak voor de première hoorden we dat er meerdere voorstellingen in de Cacaofabriek werden ingepland. Er bleek veel vraag te zijn en één voorstelling was te weinig. Ze moesten mensen teleurstellen. Dus werd er besloten om meerdere vertoningen te doen. Erg leuk nieuws! We waren alle vier superenthousiast en verrast natuurlijk.’

In de aandacht

‘Het is best bijzonder dat een studieproject zo opgepikt wordt. Aan de ene kant zegt dat, in alle bescheidenheid, wel iets over het resultaat. Wij hadden zelf ook nooit verwacht dat dit, onze eerste echte studieproject, zo’n tof eindresultaat zou hebben. Het is echt een mooie documentaire geworden, al zeggen we het zelf. Aan de andere kant is niets vanzelfsprekend. We hebben veel contact gezocht met media, zoals met lokale radiozenders en dagbladen, om aandacht voor de film te vragen.’

Thuis of in Tuschinkski

‘Voorlopig stoppen we ook niet met het opzoeken van media, want dit smaakt naar meer. We zijn dan ook nog steeds op zoek naar meer plekken. Waar ik de film zou laten draaien, als ik mocht kiezen? Of het nou bij iemand thuis is die deze documentaire interessant vindt, of in de Amsterdamse bioscoop Tuschinski: mij maakt het oprecht niet uit. Àls de film maar wordt vertoond. Het gaat erom dat het verhaal wordt verteld en de impact van het leven met de ziekte van Parkinson zichtbaar is.’ 

Dit zijn trouwens de vier filmende studenten: Bjorn, Luc, Tim en Leon.

Parkinson is de snelst groeiende neurologische aandoening ter wereld. Bij ouderen én – steeds vaker – op jongere leeftijd. Met deze gevoelde urgentie gaat ParkinsonNL het verschil maken op het gebied van onderzoekinnovatie en voorlichting. Wil je weten hoe jij ons daarbij kunt helpen?