Parkinson* is wereldwijd de snelstgroeiende hersenziekte — en die groei gaat nog veel sneller dan eerder werd aangenomen. Nieuwe cijfers laten zien dat het aantal mensen met de ziekte van Parkinson of een atypisch parkinsonisme in een ongekend tempo toeneemt. In Nederland steeg het aantal mensen met de ziekte van Parkinson tussen 2010 en 2021 al met 30%. In 2022 waren er naar schatting 67.000 mensen met parkinson in ons land. Op basis van eerdere modellen werd verwacht dat het aantal mensen met de ziekte van Parkinson in 2040 met nog eens 56% zou stijgen. Maar recente analyses wijzen erop dat deze groei fors wordt onderschat.
*Onder parkinson verstaan we mensen met de ziekte van Parkinson en mensen met een atypisch parkinsonisme
Wereldwijde stijging overtreft eerdere verwachtingen
Wereldwijd is het aantal mensen met de ziekte van Parkinson tussen 2015 en 2021 bijna verdubbeld: van 6,2 miljoen naar 11,8 miljoen. Deze toename was al zorgwekkend, maar nu blijkt dat we nog sneller richting een mondiale gezondheidscrisis bewegen dan voorzien. In 2015 werd geschat dat het aantal mensen met de ziekte van Parkinson pas rond 2040 zou oplopen tot 12,9 miljoen. In werkelijkheid wordt dat aantal naar verwachting al in 2025 bereikt — 15 jaar eerder dan gedacht.

Nieuwe voorspelling: tot 25 miljoen mensen met de ziekte van Parkinson in 2050
Deze onverwacht snelle stijging heeft wetenschappers ertoe aangezet hun modellen te herzien. De nieuwste voorspellingen, gebaseerd op geavanceerde statistische berekeningen, laten zien dat het aantal mensen met de ziekte van Parkinson wereldwijd kan verdubbelen tot maar liefst 25 miljoen in 2050. Niet alleen de vergrijzing speelt hierbij een rol, ook milieufactoren zoals blootstelling aan pesticiden en andere vervuilende stoffen worden steeds vaker als medeoorzaak genoemd.
Grote gevolgen voor zorg en samenleving
De impact van deze ontwikkeling is enorm. Meer mensen met parkinson betekent een grotere druk op de zorg, en een toenemende behoefte aan gespecialiseerde zorgverleners zoals neurologen, fysiotherapeuten en ergotherapeuten. Daarnaast verandert de ziekte het leven van mensen met parkinson en hun omgeving ingrijpend — van het verliezen van werkvermogen tot het toegenomen beroep op mantelzorg.
Wat kunnen we doen?
Hoewel voorspellingen geen absolute zekerheden bieden — bijvoorbeeld door onverwachte wetenschappelijke doorbraken — onderstrepen deze cijfers wel de urgentie. Er is nú behoefte aan meer bewustwording, meer onderzoek naar oorzaken en behandelingen, én aandacht voor preventie. Zo pleiten onderzoekers bijvoorbeeld voor strengere regels voor het gebruik van schadelijke stoffen in de landbouw en industrie. Ook investeren in gezond ouder worden kan helpen, denk aan voldoende beweging en gezonde voeding. Want voorspelling of niet: parkinson vormt hoe dan ook een steeds grotere uitdaging voor de volksgezondheid.
Help mee – steun onderzoek naar parkinson!
Naast meer bewustwording is er meer wetenschappelijk onderzoek nodig om parkinson beter te begrijpen, behandelen én en uiteindelijk te genezen en voorkomen. ParkinsonNL zet zich daarom in de volle breedte in voor meer onderzoek naar het voorkomen, remmen, stoppen of genezen van parkinson. Daarbij werkt zij intensief samen om doorbraken te versnellen.
Draag bij met onze donatie en steun ons werk!
Bronnen
Ref 1: Dorsey, E. R., & Bloem, B. R. (2018). The Parkinson pandemic – A call to action. JAMA Neurology, 75(1), 9–10.
Ref 2: Steinmetz, J. D. et al., (2024). Global, regional, and national burden of disorders affecting the nervous system, 1990–2021: a systematic analysis for the Global Burden of Disease Study 2021. The Lancet Neurology, 23(4), 344–381.
Ref 3: van der Gaag, B. L. et al., (2023). Risicofactoren voor de ziekte van Parkinson: mogelijkheden voor preventie en interventie. Nederlands Tijdschrift Voor Geneeskunde, 167(38), 14–20.
Ref 4: Su, D. et al.,(2025). Projections for prevalence of Parkinson’s disease and its driving factors in 195 countries and territories to 2050: modelling study of Global Burden of Disease Study 2021. BMJ, 388, e080952.
ParkinsonNL wil zo snel mogelijk de ziekte afremmen en genezen en tegelijk de zorg verbeteren voor mensen die nú parkinson hebben. Daarom investeren we in onderzoek en innovaties die het verschil maken voor mensen met parkinson.