Hoofdinhoud

Bij de ziekte van Parkinson komen veel verschillende symptomen voor. Plasproblemen, zoals incontinentie of vaker naar het toilet gaan, behoren helaas ook tot deze veel voorkomende klachten. Genoeg openbare toiletten zijn daarom geen overbodige luxe, voor niemand. ParkinsonNL steunt daarom de Toiletalliantie, die hiervoor strijdt.

Wie de ziekte van Parkinson heeft, krijgt te maken met een heleboel verschillende symptomen. Die klachten hebben te maken met bewegen (motorische symptomen) of zijn niet-motorisch zoals moeite met slikken of depressieve gevoelens. De ziekte van Parkinson begint vaak met vage symptomen, zonder dat je het weet of al een diagnose hebt. In dit artikel lees je welke dit zijn. Daarna nemen de klachten toe en die verschillen per mens.

Symptoom van parkinson: plasklachten

Tot de symptomen van de ziekte van Parkinson horen dus ook plasklachten. Denk bij dit soort klachten aan vaker naar het toilet gaan, overdag en ’s nachts, of aan incontinentie. Vervelende klachten die ook nog eens voor een slechte nachtrust kan zorgen.

Ook kan obstipatie een belangrijk symptoom zijn van de ziekte van Parkinson. En soms wordt ook een gevoel van loze aandrang ervaren: het gevoel naar de wc te moeten, maar als je eenmaal gaat, komt er geen ontlasting. Dit ongemak kan dan leiden tot vaker naar het kleinste kamertje (willen) gaan.

Lees ook → Parkinson: 9x minder bekende symptomen

Angst en gênante situaties

In beide gevallen heb je dus vaker een toilet nodig. Maar dan moet je die wèl kunnen vinden. Ook als je er een dagje op uit gaat: naar de stad of de natuur in. Het gebrek aan goede, openbare en toegankelijke wc’s kan zorgen voor angst en spanning bij mensen die graag op pad willen. Mensen met obstipatie of plasproblemen ervaren die angst nóg meer. En wist je dat van alle toiletten slechts één op de drie toegankelijk is voor gehandicapten? Dat moet anders. En dat vinden wij ook!

Nationale plasdag 2022

Het tekort aan openbare en toegankelijke toiletten verdient écht een oplossing. Voor mensen met de ziekte van Parkinson, maar eigenlijk voor iedereen. Daarom is ParkinsonNL vriend van de Toiletalliantie. We strijden samen met andere organisaties voor voldoende openbare en opengestelde toiletten en vragen hier geregeld aandacht voor. Zoals op Nationale Plasdag (15 september 2022), een dag die in het leven is geroepen om plassen en plasproblemen beter bespreekbaar te maken.

Parkinson is de snelst groeiende hersenziekte in Nederland. ParkinsonNL zet alles op alles om de ziekte af te remmen en, uiteindelijk, te voorkomen. Dat doen we door te investeren in baanbrekend onderzoek, innovaties en voorlichting. Jij kan ook helpen!