Hoofdinhoud

De paden op, de lanen in: wandelen is goed voor iedereen. Ook voor mensen met parkinson. Dat zit namelijk zo.

Regelmatig sporten en bewegen is goed voor de gezondheid. Wie regelmatig op een verantwoorde manier beweegt, houdt zijn of haar conditie en kracht op peil. Ook verlaagt het de kans op andere ziektebeelden, zoals bijvoorbeeld hart- en vaatziekten, overgewicht en botontkalking. Bewegen heeft dus een positief effect op je gezondheid. 

Wat is een geschikte sport voor mensen met de ziekte van Parkinson? Dat hangt af van verschillende factoren, zoals bijvoorbeeld het stadium van de ziekte en hoe sportief je al was. Over het algemeen kun je zeggen dat sporten met een matige belasting en en een matige moeilijkheidsgraad het meest geschikt is. Denk aan zwemmen, golf, yoga, dansen en inderdaad: wandelen. 

De paden op, de lanen in: wandelen is goed voor iedereen.

Wandelen: goed voor je brein

Parkinson is een progressieve ziekte. Dit betekent dat je er steeds meer last van krijgt. De klachten verschillen per persoon. Net als het tempo waarin de ziekte erger wordt. Veel mensen met Parkinson krijgen ook te maken met dementie, zo vertelt een woordvoerder van de Hersenstichting in de video aan GezondheidsNet. Hoewel er volgens haar helaas nog geen oplossing voor is, zijn er wel dingen die je kunt doen om de achteruitgang tegen te gaan, aldus de woordvoerder. ‘Blijf fysiek actief,’ is een van de tips van de Hersenstichting: ‘Blijf in beweging en ga bijvoorbeeld wandelend naar de supermarkt.’

Stress verminderen door dagelijks ommetje

Een andere reden voor een wandeling? Stress kan volgens The Michael J. Fox Foundation de symptomen van Parkinson verergeren. De organisatie adviseert om op zoek te gaan naar wat jouw stress bezorgt en manieren om dit te verminderen. Dat kan mediteren zijn, mindfulness beoefenen, in de tuin werken of juist door een dagelijks ommetje te maken.

App voor meer beweging

Voor veel mensen is het moeilijk om bewegen voor een langere tijd vol te houden. Daarom kijken de onderzoekers van de STEPWISE studie of ze mensen met parkinson meer kunnen laten bewegen (wandelen) met behulp van een motiverende app op de mobiele telefoon. Dit project is een vervolg op de Park-in-Shape studie waaruit bleek dat mensen met parkinson baat hebben bij regelmatig sporten. Meer weten? Op ParkinsonNext vind je hier meer informatie over.

Onderzoekers verzamelden 55 manieren om beter te lopen en maakten hiermee een platform met filmpjes. Meer informatie over dit platform vind je hier.