Hoofdinhoud

Een tijdje geleden lanceerden we een kennisquiz over de ziekte van Parkinson. Op de stelling of het belangrijkste parkinsonmedicijn Levodopa heel duur is, werd opvallend vaak het verkeerde antwoord gegeven. We leggen uit hoe het zit. 

Laten we maar meteen met de deur in huis vallen. Van de mensen die antwoord gaven op deze stelling denkt maar liefst zeventig procent dat het belangrijkste medicijn Levodopa erg duur is. Toch is dit een misverstand.

Zo duur is Levodopa

Levodopa is niet alleen het meest effectieve medicijn voor mensen met de ziekte van Parkinson, maar het is ook relatief goedkoop. Het gebruiken van dit medicijn kost gemiddeld nog geen euro per dag.

Wat doet het medicijn Levodopa?

Als je de ziekte van Parkinson hebt, dan sterven je hersencellen in de zwarte kern (substantia nigra in de hersenstam) langzaam af. Hierdoor maakt je lichaam te weinig van het stofje dopamine aan. Dopamine is een boodschapstofje in de hersenen. Het zorgt ervoor dat verschillende zenuwcellen met elkaar kunnen communiceren. Als dit proces verstoort raakt, geeft dit verschillende klachten. Er treden symptomen van de ziekte op die een enorme invloed kunnen hebben op het dagelijks leven, zoals somberheid, lastig evenwicht houden en bevende of trillende ledematen.

Het medicijn Levodopa bestaat al ruim vijftig jaar en wordt voor het eerst in 1969 geproduceerd. Het vult het tekort aan dopamine aan en helpt vooral bij lichamelijke klachten (motorische klachten), zoals spierstijfheid. Een arts start met het voorschrijven van medicijnen als de klachten het dagelijks leven in de weg gaan zitten. Medicijnen kunnen de ziekte niet genezen en ook niet vertragen. Ze zorgen ervoor dat iemand met de ziekte van parkinson minder last heeft van de gevolgen van de ziekte.

Onderzoek naar de resistentie van Levodopa 

Er zijn mensen met de ziekte van Parkinson die resistent (ongevoelig) worden voor het medicijn. De resistentie voor Levodopa is een wereldwijd veelvoorkomend probleem dat tot nu toe nog onvoldoende begrepen is. ParkinsonNL en de Maag Lever Darm Stichting hebben daarom samen 370.000 euro toegekend aan een groot onderzoek naar de rol van de darmen bij resistentie van het medicijn. Een belangrijke studie want hierin wordt onderzocht of mensen, die nu gezien worden als zijnde resistent tegen Levodopa, wel degelijk behandeld kunnen worden door het corrigeren van het afwijkende microbioom in de darmen. Daardoor wordt de resistentie mogelijk opgeheven. 

Parkinson is de snelst groeiende hersenziekte in Nederland. ParkinsonNL zet alles op alles om de ziekte af te remmen en, uiteindelijk, te voorkomen. Dat doen we door te investeren in baanbrekend onderzoek, innovaties en voorlichting.