Hoofdinhoud

Het wordt vaak gedacht, maar het is een misverstand dat de ziekte van Parkinson alleen oudere mannen treft. De hersenziekte treft ook steeds meer jonge mensen. 

Het aantal mensen met de ziekte van Parkinson verdubbelt de komende 20 jaar. Hoewel vaak gedacht wordt dat de ziekte van Parkinson vooral voorkomt bij ouderen, treft de ziekte ook steeds meer jonge mensen. In Nederland zijn 63.000 mensen gediagnostiseerd met parkinson, waarvan bij ongeveer 10 tot 15% de ziekte zich al vroeg uit. Hiermee wordt bedoeld dat ze de diagnose krijgen onder de 40 jaar.

Zo oud is de jongste patiënt met parkinson

Nog niet zo lang geleden ontwikkelde ParkinsonNL een kennistest, om meer kennis en bewustwording te creëren van wat parkinson(isme) nu precies inhoudt. Een van de vragen uit deze kennistest is: hoe oud is de jongste parkinsonpatiënt in Nederland? Daarbij werden drie antwoorden gegeven waar je uit kon kiezen, namelijk 23, 13 of 3 jaar. 

Het goede antwoord op de bovenstaande vraag? De jongste parkinsonpatiënt die neuroloog Bas Bloem ooit heeft gezien, was maar dertien jaar oud, zo vertelt hij in het radioprogramma Spraakmakers (NPO 1, KRO-NCRV). Het programma ging op bezoek bij het Parkinson Expertise Centrum in Nijmegen. Aan de presentator vertelt Bloem ook: ‘Ik ben echt wel geschrokken in mijn eigen spreekkamer hoeveel jonge mensen deze ziekte krijgen.’

Doe de quiz Wat weet jij van parkinson?

Jong en de ziekte van Parkinson

Het beeld dat er leeft van parkinsonpatiënten, zouden we dan ook moeten bijstellen, zo vindt Bloem. ‘Het is niet altijd een oude, gebogen man met trillende handen,’ zo zegt hij in het programma. Ook jongere mensen krijgen namelijk de diagnose. Annelien Oosterbaan is een van hen en kreeg de ziekte op jonge leeftijd, zij was 33 toen de diagnose kwam. Deze gynaecoloog en arts-onderzoeker is nu 38 jaar en moeder van drie kinderen met een vierde op komst. Ze heeft de ziekte van Parkinson èn doet onderzoek naar de ziekte bij (jonge) vrouwen. Haar verhaal lees je hier.

Parkinson is de snelst groeiende hersenziekte in Nederland. ParkinsonNL zet alles op alles om de ziekte af te remmen en, uiteindelijk, te voorkomen. Dat doen we door te investeren in baanbrekend onderzoek, innovaties en voorlichting.