Hoofdinhoud

Dat bewegen belangrijk is voor lichaam en geest is een wijsheid zo oud als de weg naar Rome. Maar hoe zit dit voor mensen met de ziekte van Parkinson? En: is het inderdaad zo dat tapdansen goed is voor wie de ziekte heeft? Het antwoord op deze vragen leggen we je uit.

Lichaamsbeweging biedt veel voordelen voor lijf en leden. Dat geldt voor iedereen. Sporten en bewegen is ook van belang voor wie het risico op parkinson wil verkleinen of de ziekte inmiddels al heeft.

Verminder de risico’s op de ziekte van Parkinson

Hoe dat precies zit? Laten we beginnen met het eerste, welke rol beweging speelt bij het voorkomen van de ziekte. Volgens neuroloog Bas Bloem zijn er een aantal manieren om de risico’s op de ziekte van Parkinson te verminderen, zo benadrukt hij in zijn boek De Parkinsonpandemie. Zo schrijft hij bijvoorbeeld dat er meer moet worden gedaan om het publiek in te lichten over een voedingspatroon dat rijk is aan fruit, groenten en volkorengranen, het voorkomen van hersenschuddingen en andere hoofdletsels én dus ook over de voordelen van lichaamsbeweging. 

Regelmatig sporten en bewegen kan mogelijk het risico op parkinson verminderen. Bloem schrijft in zijn boek dat als er uit de onderzoeken die nu al gedaan een praktische aanbeveling zou moeten komen, dan zou vier uur per week intensief inspannen het risico op parkinson mogelijk kunnen verlagen met 20% of meer. Of dit echt zo is, zal nog wel moeten worden aangetoond met meer en wetenschappelijk onderzoek.

Goed idee: intensief inspannen bij parkinson?

Ook voor mensen die de ziekte van Parkinson al hebben, is sporten en bewegen belangrijk. Verschillende studies wijzen uit dat regelmatige lichaamsbeweging, net als medicatie, de symptomen kan verlichten. Twee studies suggereerden zelfs dat de achteruitgang in symptomen hiermee tijdelijk kon worden stopgezet, aldus Bloem. Maar ook hier is meer onderzoek nodig om dit laatste hard te maken.

Volgens de neuroloog maakt het trouwens niet uit welke sport dit is, als je er maar een beetje van gaat hijgen. Joggen, fietsen, zwemmen, intensief onkruid wieden, een stevige wandeling maken of, inderdaad dus… tapdansen. Belangrijk hierbij is om het met regelmaat te doen, minimaal drie keer per week 30 – 45 minuten.

Slimme tips om meer te bewegen

Een paar handige tips daarbij: door verschillende sporten af te wisselen, kan het makkelijker zijn om het bewegen landurig vol te houden. Fietsen of hardlopen is een goede optie voor mensen die moeite hebben met wandelen, bijvoorbeeld als ze last hebben van het vastplakken van de voeten. En fietsen op een hometrainer kan een slimme optie zijn voor wie een verminderde balans heeft, omdat dit nauwelijks risico heeft op vallen. ParkinsonNL schreef eerder al waarom wandelen zo’n goed idee is, net als de sport boksen of het doen van een dansles. 

Volgens de neuroloog zouden we lichaamsbeweging moeten zien als een dagelijkse activiteit, net als tandenpoetsen. ‘Er zitten weinig risico’s aan en de voordelen zijn enorm.’

Nog niet zo lang geleden lanceerde ParkinsonNL een online test over de ziekte van Parkinson. Heb jij de kennistest al gedaan? Nog niet? Doe dan snel de test en kom erachter wat jij eigenlijk weet van de ziekte van Parkinson.