Hoofdinhoud

Mensen met de ziekte van Parkinson lopen gelukkig niet meer kans op corona dan gezonde mensen. Maar word je ziek, dan krijg je waarschijnlijk wel meer last van parkinsonklachten. Ook lijkt de kans op sterven aan corona groter bij mensen met parkinson. Vooral als je verder bent in het ziekteproces. Dit blijkt uit internationaal literatuuronderzoek van Radboudumc in Nijmegen.

Grotere kans om te sterven aan corona

Heb je al lange tijd de ziekte van Parkinson, dan heb je meer kans op slikproblemen, minder goed bewegen en een veranderde ademhaling. Dit zou het risico op sterven door corona kunnen vergroten. Uit internationale onderzoeksgegevens blijkt ook dat er grote verschillen zijn in sterfte door corona:

  • 5,7% bij thuiswonenden
  • 35 – 40% bij mensen die werden opgenomen in een ziekenhuis
  • Meer dan 42% bij mensen in een verpleegtehuis

Vooral mensen met een vergevorderd stadium van de ziekte van Parkinson lopen een groter risico om te sterven door corona.

Meer last van stress

De neurologen van Radboudumc in Nijmegen – die het onderzoek hebben uitgevoerd – hebben niet alleen gekeken naar de lichamelijke risico’s van corona. Ook hebben ze onderzocht of corona invloed heeft op hoe mensen met parkinson zich voelen. Daaruit blijkt dat mensen met de ziekte van Parkinson meer last krijgen van stress. Iets waar zij al meer gevoelig voor zijn dan gezonde mensen. Ook gaan ze door corona minder bewegen. Stress en minder bewegen zorgen ervoor dat de parkinsonklachten erger worden.

Meer angst, depressie en eenzaamheid

Door de stress ervaren mensen met de ziekte van Parkinson ook meer angst, depressie en eenzaamheid. Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat mensen die door corona meer stress ervaren ook minder steun van mensen uit hun omgeving hebben. Ze zijn minder optimistisch. En tot slot kunnen ze minder goed omgaan met tegenslagen. De onderzoekers uit Nijmegen willen daarom uitzoeken welke mensen met parkinson meer kans hebben op stressklachten. Dan kunnen zij ook beter worden geholpen.

Wil jij onderzoek voor mensen met parkinson mogelijk maken? Doe mee en geef. Parkinson stoppen begint nu.