Hoofdinhoud

Ernst Daniël Smid in zijn theaterstuk Smelt © WILLIAM RUTTEN

Op maandag 23 januari is het theaterfilm Smelt in première gegaan in Tuschinski. Met een enorm blok ijs dat smelt als metafoor laat Ernst Daniël Smid zien wat voor impact de ziekte van Parkinson op hem heeft. ‘Alle ruwe kantjes van het leven smelten en langzaam wordt het glad’, vertelt de zanger. ParkinsonNL heeft een financiële bijdrage geleverd aan de totstandkoming van deze theaterfilm.

In Smelt worstelen Ernst Daniël Smid en Roán ten Cate met hun leven, hun identiteit en hun carrière. Roán is 24 jaar, net afgestuurd van de toneelschool en vastberaden om de wereld te veroveren. Ernst Daniël, 67 jaar, had die wereld ooit aan zijn voeten liggen. Maar met het verstrijken van de jaren is zijn carrière als een van de grootste operazangers van Europa langzaamaan in verval geraakt door de ziekte van Parkinson. ‘Ernst Daniël zit in de spotlight met een grot blok ijs naast hem, je hoort de druppels vallen’, vertelt neuroloog Bas Bloem die bij de try-outs van Smelt aanwezig was. ‘Dat Ernst Daniël de ambassadeursrol voor ParkinsonNL op zich pakt én zo kwetsbaar op het podium staat is ijzingwekkend. Dat moeten mensen zien.’

Luister of kijk ook naar het ontroerende interview op Radio 1 hierover.

Roán ten Cate en Ernst Daniël Smid tijdens de repetities van het theaterstuk Smelt

Benieuwd naar de theaterfilm Smelt van Ernst Daniël Smid? Kijk voor meer informatie en de trailer op Smelt – de film | Pelgrim maakt – Theatergezelschap. Informatie over uitzendingen volgt. Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief.