Hoofdinhoud

Ter ere van Wereld Parkinson Dag organiseerde de Parkinsonalliantie voor de tweede maal het Parkinson Diner op woensdagavond 12 april. De Parkinsonalliantie is de krachtenbundeling van de Parkinson Vereniging, ParkinsonNL, ParkinsonNet en de Dutch Parkinson Scientists. Tijdens dit diner gingen zo’n 120 beleidsmakers, bestuurders, ervaringsdeskundigen, financiers, politici en zorgverleners met elkaar in gesprek. Het thema van dit jaar was ‘samen impact maken’.

Sfeerimpressie Parkinson Diner 2023

Bas Bloem, Ad Melkert en Marjolein Demmers gingen met elkaar in gesprek over de relatie tussen parkinson en pesticiden. Zij spraken over de noodzaak voor verbeterd toelatingsbeleid en een versnelde transitie naar natuur-inclusieve landbouw.

Bas Bloem: ‘Je kunt op individueel niveau moeilijk beoordelen of pesticiden de oorzaak zijn van het ontwikkelen van parkinson, maar als je het op groepsniveaus bekijkt is het zonneklaar dat pesticiden een bijdrage leveren. Mensen maken zich zorgen en ik merk dat zowel in mijn spreekkamer als op social media. En die zorg is helaas voor een groot deel terecht’.

Wouter Bos, Jeroen van Vugt, Laura Daeter en Eeke van der Veen gingen met elkaar in gesprek over de kansen en uitdagingen rondom (regionale) samenwerking voor de Parkinsonzorg, in het kader van het Integraal Zorg Akkoord. Zij benadrukten de noodzaak tot samenwerking tussen Parkinsonzorgverleners, mensen met parkinson en de zorgverzekeraars.

Het diner werd verzorgd door de studenten van het ROC Mondriaan, de bloemen door het Clusius College.

De foto’s zijn gemaakt door Jurriaan Callenbach en de video door Elena Kamphuis. Waarvoor onze grote dank!

Parkinson is de snelst groeiende hersenziekte in Nederland. ParkinsonNL zet alles op alles om de ziekte af te remmen en, uiteindelijk, te voorkomen. Dat doen we door te investeren in baanbrekend onderzoek, innovaties en voorlichting. Jij kan ook helpen!