Hoofdinhoud

Voor wie de ziekte van Parkinson krijgt, verandert er vaak veel. Janneke den Ouden schreef een boek over haar leven met de ziekte: Dagboek van een triller. Een openhartig, aangrijpend en inspirerend boek over wat er gebeurt als parkinson op je pad komt. 

De diagnose parkinson is een flinke boodschap om te verwerken. De ziekte heeft een enorme impact op iemands leven. Het is de snelst groeiende hersenziekte van dit moment. En een progressieve ziekte, waarvoor nog geen medicijn bestaat.  

Taboe over parkinson doorbreken

Ook bij Janneke den Ouden (1959) klopt parkinson een paar jaar geleden onverwacht aan en schopt als een kwaadaardige metgezel haar bestaan omver. Tijdens het omgaan met de ziekte blijken humor en relativeringsvermogen de grootste wapens van deze ervaringsdeskundige te zijn. Met haar boek hoopt ze het taboe over parkinson te doorbreken en de gesprekken makkelijker te maken.

Het boek: Dagboek van een triller, door Janneke den Ouden.

‘Van ongeloof naar het bittere besef van de waarheid’

In het boek komen onderwerpen voorbij als angsten, verbazing, humoristische situaties en het altijd positief blijven. Zelf omschrijft ze het zo: ‘Leven met parkinson is niet leuk, maar het leven zelf is wel leuk.’  Of zoals Paul van Vliet, cabaretier, het op de achterflap omschrijft: ‘Janneke den Ouden zwerft van ongeloof naar het bittere besef van de waarheid. Van hoop naar het zwarte gat van de wanhoop. Van woede naar berusting. Van twijfel naar de zekerheid dat ze er niet onderdoor wil gaan, met altijd haar humor als machtig wapen. Dit boek zal een troost zijn voor wie hetzelfde lot heeft getroffen en een voorbeeld voor wie het geluk heeft zonder mijnheer P. te kunnen leven. Warm aanbevolen!’

‘Leven met parkinson is niet leuk, maar het leven zelf is wel leuk’ – Janneke den Ouden

Neurloog Bas Bloem noemt het boek op zijn Twitter-kanaal een indrukwekkend persoonlijk verhaal dat benadrukt hoe ongelofelijk waardevol ervaringen zijn van mensen met parkinson, ‘oftewel mijnheer P. in de woorden van Janneke.’ En: ‘Zeer lezenswaardig, van harte aanbevolen!’

Benieuwd naar het nieuwe boek van Janneke den Ouden? Dagboek van een triller vind je in de boekenwinkel voor € 19,50.

→ Lees ook: 4 boeken van ervaringsdeskundigen die je gelezen moet hebben