Hoofdinhoud

Hoe zou je reageren als je te horen krijgt dat je ongeneeslijk ziek bent? De wereld van Kees en van Carmen stortte eerst in. Maar na maanden van verdriet, woede en ontkenning besloten deze twee filmmakers de film ‘Samen’ te maken, een aangrijpend verhaal van een aantal ongeneeslijk zieke patiënten en hun partners.

Kees Rijninks is filmproducent en echtgenoot van filmmaker Carmen Cobos. Als Kees in 2014 de diagnose parkinson krijgt, verdwijnt de vloer onder hun voeten. Er volgt een periode van veel verdriet. Daarna proberen ze de balans in hun leven terug te vinden en maken ze de documentaire ‘Samen.’ Hun bijzondere film was eerder al te zien en werd uitgezonden op televisie. Maar de film is ook nog steeds terug te zien via de website 2doc.nl en is meer dan de moeite waard voor wie met de ziekte te maken heeft of er meer over wilt weten.

‘Parkinson krijgt je niet alleen’

‘Samen’ is namelijk een aangrijpende film over hoe het stel met de aandoening omgaat en wat de toekomst zal brengen. Ze vragen zich af hoe andere stellen hiermee omgaan, zoals met de schaduw die de diagnose over de toekomst werpt. Carmen en Kees spreken in hun film met verschillende mensen die ook lijden aan de ziekte van Parkinson en met hun partners. Want zoals Carmen terecht zegt: ‘Als partner krijg je zo’n ziekte niet alleen. Die krijg je samen.’ 

Veerkracht bij tegenwind

Ze spreken mensen die in verschillende fases van de ziekte zitten en van verschillende leeftijden. Zo is er een jonger koppel, een ouder echtpaar en een alleenstaande weduwnaar. In de film gaan ze op zoek naar het antwoord op verschillende vragen. Hoe ga je om met het idee dat je langzaam steeds meer van jezelf kwijt raakt? Dat je nooit meer beter wordt? En vooral: hoe vind je toch nog veerkracht en blijf je positief als de tegenwind je soms te sterk wordt? 

Samen werd een bijzonder document. Onderwerpen als liefde, solidariteit, moed en veerkracht komen voorbij. Net als de praktische problemen van parkinson, de angst en onzekerheid over de toekomst, het zien van de lichtpuntjes  en kijken naar wat nog wel kan. Samen.

Bekijk de trailer:


‘Samen’ (77 minuten) is een Cobos Films productie in coproductie met Human. Via 2doc.nl kun je de hele film nog steeds online bekijken. Kees vertelde een tijdje terug ook in het NOS-radioprogramma ‘Met het Oog op Morgen’ over de film en de invloed die de ziekte op hen heeft.