Hoofdinhoud

Wist je dat ParkinsonNL vriend is geworden van de Toiletalliantie. Waarom? Omdat het tekort aan toegankelijke openbare toiletten écht een oplossing verdient. Voor mensen met de ziekte van Parkinson, maar eigenlijk voor iedereen.

ParkinsonNL is sinds vandaag, Wereld Toilet Dag, vriend geworden van de Toiletalliantie. Wat is dit precies is? De Toiletalliantie is een samenwerking tussen ruim twintig maatschappelijke organisaties die strijden voor voldoende openbare en opengestelde toiletten in Nederland. Voor mensen die door een aandoening vaker een WC nodig hebben, maar eigenlijk voor iedereen. Want we hebben allemaal een paar keer per dag een wc nodig, toch?

Gênante situaties

Helaas zijn die openbare toiletten er nog niet genoeg. Om je een idee te geven: gemiddeld moet iedere Nederlander een openbaar toilet delen met 2500 anderen. Het gebrek aan goede toegankelijke wc’s kan zorgen voor angst en spanning bij mensen die wel graag op pad willen. En van alle toiletten is slechts één op de drie toegankelijk voor gehandicapten. Dat moet anders. En dat vinden wij ook!

Iedere wc telt

Meer openbare en toegankelijke toiletten zorgen voor meer bewegingsvrijheid en minder eenzaamheid voor iedereen. Je snapt, wij sluiten ons dus graag aan bij de strijd voor genoeg openbare wc’s. Ook omdat dit van belang is voor mensen met de ziekte van Parkinson. 

Parkinson: obstipatie als symptoom

Zo is obstipatie bijvoorbeeld een belangrijk symptoom van de ziekte van Parkinson. Normaal gesproken leegt een maag zich regelmatig na het eten of drinken. Door een tekort aan het stofje dopamine kan de maag onregelmatiger gaan bewegen en zich niet precies op het juiste moment of niet helemaal ledigen. Er blijft dan meer voedsel achter in de maag. Het gevolg is bijvoorbeeld een vol of opgeblazen gevoel, meer last van oprispingen en snel het gevoel hebben dat je vol zit tijdens het eten. Door een tragere werking van de darmspieren kan ook verstopping ontstaan. En soms wordt ook een gevoel van loze aandrang ervaren: het gevoel naar de wc te moeten, maar als je eenmaal gaat, komt er geen ontlasting. Dit ongemak kan dan leiden tot vaker naar het kleinste kamertje (willen) gaan.

Een ander symptoom van de ziekte van Parkinson zijn plasklachten. Denk bij dit soort klachten aan vaker naar het toilet gaan, overdag en ’s nachts, of incontinentie. 

Al met al genoeg reden voor ParkinsonNL om samen met andere organisaties te strijden voor meer toiletten. Vind je ook niet?

Handige app voor hoge nood

Tip: ken je trouwens de HogeNood-app al? In deze handige app vind je snel en simpel het dichtstbijzijnde toegankelijke toilet in de buurt waar jij je begeeft. De app toont je de route naar het toilet, geeft voorzieningen weer (zoals toegankelijkheid voor een rolstoel)  en laat reviews zien van bezoekers. 

Bronnen: Parkinson Vereniging, www.iederewctelt.nl