Hoofdinhoud

Wie parkinson heeft, krijgt last van een trillende arm of hand. En de ziekte treft alleen oudere mensen. Over parkinson bestaan veel misverstanden. We sommen er een aantal voor je op. En waarom ze niet kloppen. 

Het grootste misverstand is misschien wel dat er geen misverstanden zijn over de ziekte van Parkinson. De ziekte is namelijk heel ingewikkeld en openbaart en ontwikkelt zich bij iedereen op een andere manier. Hier zetten we nog een aantal misverstanden op rij. 

Misverstand 1: Alle mensen met de ziekte van Parkinson trillen 

Niet alle mensen met parkinson trillen. Ongeveer een op de drie mensen met parkinson heeft zelfs geen of nauwelijks last van trillen, aldus de Parkinson Vereniging. En bij wie hier wel last van heeft, verschilt de manier waarin dit gebeurt ook erg. Bijvoorbeeld in de mate waarin dit gebeurt en het moment waarop. Dit kan bijvoorbeeld tijdens een moment van rust zijn of juist als je actief met je handen bezig bent. Ook de mate waarin iemand dit als handicap ervaart, verschilt sterk per persoon.

Doe nu onze kennistest → Wat weet jij eigenlijk over de ziekte van Parkinson? 

Misverstand 2: Parkinson treft alleen oude mensen

Helaas is dit niet waar. De ziekte van Parkinson is de snelst groeiende neurologische aandoening van dit moment. En heeft een grote invloed op je leven. Het aantal mensen met parkinson verdubbelt de komende 20 jaar. En de ziekte treft ook steeds meer jonge mensen. In Nederland zijn 63.000 mensen gediagnostiseerd met de ziekte van Parkinson, waarvan bij ongeveer 10 tot 15 procent de ziekte zich al vroeg uit en de diagnose krijgen voordat ze 40 jaar zijn.

Bekijk hieronder het verhaal van ParkinsonNL ambassadeur Danny Geldtmeijer (42). Hij kreeg al op 28-jarige leeftijd de diagnose parkinson. Hij vertelt over de gevolgen hiervan op zijn (gezins)leven.

Misverstand 3: Parkinson komt net zo vaak voor bij mannen en vrouwen

Ook dit misverstand klopt niet helemaal. In Nederland zijn 53.000 mensen gediagnostiseerd met de ziekte van Parkinson. De ziekte komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Voor iedere 100 vrouwen zijn er 147 mannen met de ziekte van Parkinson in Nederland.

Misverstand 4: Parkinson heb je alleen

Parkinson heb je nooit alleen. De ziekte heeft een grote invloed op je leven en op het leven van je partner en gezin. Parkinson-expert Bas Bloem (hoogleraar Neurologische Bewegingsstoornissen aan Radboudumc) noemt parkinson zelfs de enige hersenziekte ter wereld waar je zo invalide van wordt. Parkinson is progressief. Dat betekent dat je er steeds meer last van krijgt. Hoewel de klachten per persoon verschillen, net als het tempo waarin de ziekte erger wordt, krijgt je omgeving er altijd mee te maken.

Kijktip: de twee filmmakers Kees en Carmen maakten de film ‘Samen’. Kees heeft de diagnose parkinson en samen maken ze een bijzondere documentaire over de ziekte. De film brengt een aangrijpend verhaal van een aantal ongeneeslijk zieke patiënten en hun partners. Want: ’Als partner krijg je zo’n ziekte niet alleen. Die krijg je samen.’

Misverstand 5: Parkinson kent één oorzaak

Ook dit is een misverstand. De ziekte van Parkinson heeft namelijk niet één oorzaak. Daar zijn wetenschappers over de hele wereld het met elkaar eens. Het inmiddels duidelijk dat er verschillende oorzaken zijn en die hebben invloed op elkaar. Bij sommige mensen is de ziekte van Parkinson bijvoorbeeld erfelijk. Bij parkinsonismen is de ziekte meestal niet erfelijk. Ook blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat pesticiden, oplosmiddelen en luchtverontreiniging parkinson kunnen veroorzaken. Terwijl gezond eten en genoeg bewegen de ziekte mogelijk kunnen vertragen.

Als je de ziekte van Parkinson hebt, dan sterven je hersencellen in de zwarte kern (substantia nigra in de hersenstam) langzaam af. Hierdoor maakt je lichaam te weinig dopamine aan. Dopamine is een ‘boodschappenstofje’ in je hersenen. Deze stof zorgt er namelijk voor dat verschillende zenuwcellen met elkaar kunnen communiceren. Als dit proces verstoort raakt, dan heeft dat een grote invloed op onze manier van leven.

Lees ook → Parkinson: 9x minder bekende symptomen

Misverstand 6. Parkinson is dodelijk

Parkinson is progressief. Dat betekent dat je er steeds meer last van krijgt. De klachten verschillen per persoon. Net als het tempo waarin de ziekte erger wordt. De ziekte is ook chronisch, tot nu toe kun je er niet van genezen. Bewijs dat je sneller sterft door de ziekte van Parkinson is er niet. Heb je een parkinsonisme, dan overlijd je binnen 5 tot 12 jaar na de diagnose. Hoewel genezing van parkinson nog niet mogelijk is, kan de juiste behandeling wel zorgen voor minder klachten. Hoe kun je parkinson op dit moment behandelen?