
Innovatieve hersenscans om ziekteverloop van parkinson te voorspellen
Parkinson is voor iedereen anders
De ziekte van Parkinson verloopt bij iedereen anders. Sommige mensen hebben vooral last van trillen, anderen juist van stijfheid of moeite met bewegen. Ook verschilt het sterk hoe snel klachten verergeren en hoe goed medicijnen werken. Dit maakt het lastig om voor iedereen een behandeling op maat aan te bieden. Onderzoekers denken dat nieuwe MRI-technieken hierbij kunnen helpen door beter inzicht te geven in wat er precies in de hersenen gebeurt.
Een nieuwe manier om dopaminecellen in beeld te brengen
De oorzaak van de ziekte van Parkinson ligt in de hersenen, waar specifieke hersencellen de signaalstof dopamine aanmaken. Dopamine is belangrijk voor communicatie tussen hersencellen, en het sturen van balans en bewegingen. Bij mensen met de ziekte van Parkinson gaan deze cellen langzaam verloren, wat leidt tot bewegingsproblemen.
Met innovatieve MRI-scans kunnen de onderzoekers deze cellen nu beter zichtbaar maken. De scans brengen twee dingen in kaart:
– Neuromelanine: een donker pigment dat normaal gesproken aanwezig is in dopaminecellen
– IJzer: een stof die zich ophoopt in de hersenen van mensen met de ziekte van Parkinson
Kunstmatige intelligentie helpt patronen ontdekken
Uit eerder onderzoek blijkt dat mensen met de ziekte van Parkinson minder neuromelanine en juist meer ijzer in hun hersenen hebben. Dit is vaak al te zien voordat de diagnose gesteld wordt. De onderzoekers willen de nieuwe MRI-beelden combineren met andere gegevens, zoals de ernst van de klachten, hoe goed medicijnen werken en informatie uit bloedafnames, huidbiopten, en ontlasting. Door gebruik te maken van kunstmatige intelligentie (AI) hopen de onderzoekers patronen te ontdekken. Zo kunnen ze beter voorspellen hoe de ziekte zich zal ontwikkelen en hoe effectief een behandeling is. Dit kan in de toekomst hopelijk leiden tot minder klachten, persoonlijke behandelingen, en een betere kwaliteit van leven.