Hoofdinhoud

Parki Party is een voorstelling over de ziekte van Parkinson door mensen met parkinson. Yvonne Knaap is een van de zeven spelers en vertelt waarom ze mee doet: “Op een podium vertellen over mijn levensloop met parkinson vind ik heel bijzonder. Deelnemen is (h)erkenning en geeft mij zoveel energie.”

Na twee succesvolle voorstellingen in het coronajaar 2021 komt de Parki Party op 25 maart met een reprise. De Parki Party, een muziektheatervoorstelling waarin Ard, Christine, Ellis, Hans, Helma, Yvonne en Sabine – 7 mensen met Parkinson – laten zien wat de ziekte met hen doet, ieder op zijn eigen ludieke manier. We vroegen Yvonne meer over de voorstelling en waarom ze mee doet.

Yvonne Knaap in Parki Party © PetraKroeze@ditbenikfotografie

Hoe kwam het stuk tot stand?

“We zijn benaderd door Christian, de initiatiefnemer. Hij vroeg of wij het zagen zitten om mee te doen aan een voorstelling gemaakt door patiënten met parkinson. Ik zag dit wel zitten. Er is namelijk weinig aandacht voor de jonge mensen met parkinson en de verschillende vormen hiervan. De eerste keer dat we met z’n allen samen kwamen, borrelden er meteen allerlei ideeën naar boven. Al snel kwamen we tot de conclusie dat wij het belangrijk vinden dat iedereen zijn eigen boodschap mag voordragen om zo tijdens de voorstelling de mensen een kijkje in ons ‘parki hoofd’ te geven. We doen de voorstelling met zeven Parki’s. We hebben allemaal ons eigen stuk over wat de ziekte voor ons betekent. Zo doen we bijvoorbeeld aan zang en dans, maar dragen ook eigen gedichten voor. Het thema is leven op de grens. Nou, dat is mij op het lijf geschreven.”

Parki Party © PetraKroeze@ditbenikfotografie

Waarom doe je mee?

“Ik ben de jongste van het stel en heb het langste de diagnose. Ik ben net vijftig jaar en kreeg in 2009 de diagnose, een yopper dus. De boodschap die ik over wil brengen is dat Parki’s, en in het bijzonder de jongeren, zo een gezicht krijgen. Daarnaast wil ik meegeven dat iedere Parki anders is. Zo heb ik zelf bijvoorbeeld bijna tot geen tremoren, maar ben wel overbewegelijk en stijf in extremen. Dit is beter geworden na diepe hersenstimulatie (DBS) in 2017. Maar de eerste paar jaar na de diagnose heb ik mijn kop in het zand gestoken. De medicatie deed zijn werk goed. Een logische reactie, tot ik het niet meer kon verbloemen. En dat is ook iets wat ik ook aan mensen wil meegeven: schaam je er niet voor, je bent wie je bent. En durf er mee naar buiten te komen.”

Wat is jouw aandeel in de voorstelling? 

“Ik heb er bewust voor gekozen om mijn verhaal met humor, maar met een serieuze ondertoon te vertellen. Het voordeel hiervan is dat ik mezelf kan zijn, what you see is what you get. Om over mijn levensloop met parkinson te kunnen vertellen op een podium vind ik heel bijzonder. Mijn stuk is trouwens ook de afsluiter. Dat past wel bij me, ik ben altijd wel in voor een feestje. Ik ga eerst het publiek mijn parki-levensloop vertellen om daarna af te sluiten met twee liedjes die lijken te zijn geschreven voor mij. Met Spijt heb je morgen maar van Bløf en Leef van Andre Hazes.”

Wat betekent jouw rol in de voorstelling voor jou?

“Deelnemen is (h)erkenning. Daarnaast geeft het energie en word ik er blij van. Ik ben ontzettend trots op ons allemaal. Het is bijzonder om te zien wat het met het publiek doet om zeven heel verschillende voordrachten te zien. Het geeft mij zoveel positieve energie. En in het bijzonder geeft het me het gevoel: ik ben Yvonne die parkinson heeft en niet parkinson Yvonne.”

Wat hoop je dat de voorstelling teweeg brengt?

“Wat ik hoop? Dat wij gaan toeren om de ziekte van parkinson meer bespreekbaar te maken. Dat je niet alleen BN’ers ziet, die de diagnose krijgen na hun 65ste, maar juist ook jongere patiënten. Omdat parkinson echt geen pretje is om op jonge leeftijd te krijgen.”

En, komt er nog een vervolg?

“Wij, de Parki’s van de Parki Party, hopen van wel. We hebben ervaren dat er veel belangstelling voor is. Een bezoeker zei laatst zelfs: ‘Zoiets zou op tv moeten, te veel mensen weten er te weinig van.’ Een groot probleem lichtvoetig met humor brengen is knap. En zo is het. ‘Ik droom ervan dat we aankomend theaterseizoen worden meegenomen in het programma! Maar om te beginnen staan we op het programma van het Symposium Wereld Parkinson Dag van de Parkinson Vereniging. Daar hebben we heel veel zin in.’

Doe mee en help parkinson stoppen

Parki Party is ook een actie gestart om ParkinsonNL te sponsoren. Om doorbraken in wetenschappelijk onderzoek te bereiken, is meer geld voor parkinson-onderzoek nodig. Wil je een donatie doen? Klik dan op deze link.   

De voorstelling kijken? Op zaterdag 25 maart kun je de voorstelling bewonderen bewonderen in theater Concordia. De tickets kunnen hier gekocht worden.