Hoofdinhoud

Ernst Daniël Smid in zijn theaterstuk Smelt © WILLIAM RUTTEN

Zijn stem is niet meer wat het was en zijn lijf doet wat het zelf wil. Drie jaar geleden kreeg zanger Ernst Daniël Smid (67) de diagnose parkinson. In theaterstuk Smelt laat hij zien wat voor impact de neurologische ziekte op hem heeft.

Met een enorm blok ijs dat langzaam smelt visualiseert Ernst Daniël op het podium zijn leven met de ziekte van Parkinson. “Alle ruwe kantjes van het leven smelten en langzaam wordt het glad”, vertelt de zanger in de uitzending van Omroep Gelderland. In theaterstuk Smelt worstelen Ernst Daniël Smid en Roán ten Cate met hun leven, hun identiteit en hun carrière. Roán is 24 jaar, net afgestuurd van de toneelschool en vastberaden om de wereld te veroveren. Ernst Daniël, 67 jaar, had die wereld ooit aan zijn voeten liggen. Maar met het verstrijken van de jaren is zijn carrière als een van de grootste operazangers van Europa langzaamaan in verval geraakt door de ziekte van Parkinson. “Ernst Daniël zit in de spotlight met een grot blok ijs naast hem, je hoort de druppels vallen”, vertelt neuroloog Bas Bloem die bij de try-outs van Smelt aanwezig was. “Dat Ernst Daniël de ambassadeursrol voor ParkinsonNL op zich pakt én zo kwetsbaar op het podium staat is ijzingwekkend. Dat moeten mensen zien.” 

Roán ten Cate en Ernst Daniël Smid tijdens de repetities van het theaterstuk Smelt

Het theaterstuk is voor Ernst Daniël vooral emotioneel zwaar. “Omdat ik soms wat moeilijk praat, hebben we bepaalde zinnen vooraf opgenomen. Dat is mijn interne stem die het publiek hoort”, vertelt Ernst Daniël verder in de uitzending van Omroep Gelderland. “Ik zit dan alleen op het podium te trillen. Tijdens die scène ontroer ik mezelf soms weleens.”

Benieuwd naar het theaterstuk Smelt van Ernst Daniël Smid? Kijk voor meer informatie op: https://www.pelgrimmaakt.nl/smelt.