Dank voor het invullen van de kennistest!

Hieronder vind je alle antwoorden:

1. De ziekte van Parkinson begint altijd in de hersenen

Juiste antwoord: niet waar

Wetenschappers denken dat de ziekte van Parkinson op twee plekken kan ontstaan. Bij sommige mensen begint het in de hersenen. Bij andere mensen zijn de darmen het startpunt. Tussen de darmen en de hersenen ligt een zenuwbaan. Daarlangs kan de ziekte zich verspreiden.

2. Lang vóór de diagnose is de ziekte van Parkinson al begonnen in de hersenen. Hoe lang?

Juiste antwoord: C

De ziekte van Parkinson begint niet op het moment van de diagnose. In de hersenen start het ziekteproces vaak al jaren eerder. Dit kan zelfs tot 10 jaar eerder zijn, denken wetenschappers.

3. Aan welk stofje in de hersenen heb je een steeds groter tekort bij de ziekte van Parkinson?

Juiste antwoord: B

Bij de ziekte van Parkinson heb je een tekort aan het hormoon dopamine.

4. Dopamine is vooral belangrijk om goed te kunnen bewegen.

Juiste antwoord: niet waar

Dopamine is zeker belangrijk om goed te kunnen bewegen. Maar dat is niet de enige functie. Dopamine is ook belangrijk voor aandacht, stemming, motivatie en genot.

5. Hoe heten de hersengebiedjes waarin de cellen zitten die dopamine maken?

Juiste antwoord: C

Cellen die dopamine maken, zitten bij elkaar in twee gebieden in de hersenen. Die heten de subtantia nigra of zwarte kernen. Ze bevinden zich diep middenin de hersenen. 

6. Na verloop van tijd verspreid de ziekte van Parkinson zich steeds verder door de hersenen.

Juiste antwoord: waar

De ziekte van Parkinson tast verschillende hersengebieden aan, doordat cellen schadelijke eiwitten aan elkaar doorgeven. Dit proces tast steeds meer hersengebieden aan. Daarom kun je na een tijdje ook nieuwe klachten krijgen.

7. Het opruimen van schadelijke eiwitten in de hersenen werkt niet goed bij de ziekte van Parkinson.

Juiste antwoord: waar

In 1995 ontdekte Christian de Duve (Leuven, België) het lysosoom. Dat is het afvalbakje van de cel. Het ruimt verouderde of verkeerd gemaakte eiwitten op. Lukt dat niet goed, zoals bij parkinson, dan hopen schadelijke eiwitten zich op.  

8. Het medicijn Levodopa helpt

Juiste antwoord: A

Het medicijn Levodopa helpt alleen om symptomen te verlichten. Helaas zijn er nog geen medicijnen om de ziekte van Parkinson in de hersenen af te remmen of de schade te herstellen. Wetenschappers werken hard aan de ontwikkeling van medicijnen die de ziekte wel vertragen of stoppen.