Hoofdinhoud

Foto: William Rutten

Ernst Daniël Smid maakte nog niet zo lang geleden de bijzondere theatervoorstelling Smelt, over de impact van de ziekte van parkinson. Maar de coronamaatregelen gooiden roet in het eten. En de voorstelling zijn geannuleerd. Nu willen de makers een film maken. En jij kan daarbij helpen.

Vier jaar geleden kreeg ParkinsonNL-ambassadeur Ernst Daniel Smid de diagnose parkinson. Toen hij daarmee naar buiten trad, was hij bang om alleen nog als een patiënt gezien en behandeld te worden. Om dit taboe te doorbreken maakte hij de bijzondere voorstelling: ‘Smelt.’ Over de vergankelijkheid van het leven door de ogen van een operazanger die worstelt met de gevolgen van de ziekte van Parkinson. 

De voorstelling bereikte veel mensen die ook worstelen met deze ziekte of andere chronische aandoeningen. Met open en ontroerende gesprekken tussen patiënten, mantelzorgers, familieleden, zorgverleners en vele andere betrokkenen als resultaat.

Film over de impact van parkinson

De coronamaatregelingen zetten een streep door de live-voorstellingen en de theatertour. In samenwerking met ParkinsonNL is besloten om een filmversie te maken van deze bijzondere theatervoorstelling, zodat dit bijzondere verhaal vertelt blijft worden. ‘Aan al die mensen die daar op wat voor manier dan ook belang bij hebben, steun uit kunnen halen en om het taboe op deze ziekte te doorbreken,’ aldus de makers van de film.

Waarom ParkinsonNL het zo belangrijk vindt dat deze film er komt? ‘Bij de voorstellingen die wel zijn doorgegaan waren ook veel mensen met parkinson en hun naasten aanwezig. In de nagesprekken bleek dat vooral veel van de naasten na de voorstelling pas echt begrepen wat het is om parkinson te hebben. Vooral de mentale kant van de ziekte wordt belicht en hoe je daarmee omgaat. Daarom vinden we het ook zo belangrijk dat er een film gaat komen zodat meer mensen dit kunnen zien.’

Crowdfundingactie: help mee

Om de productie van de film mogelijk te maken, is er een crowdfundingsactie opgezet. In totaal is er € 75.000 nodig, een derde hiervan hebben de makers al gefinancierd. Het bedrag dat nog nodig is, komt uit op € 50.000. ParkinsonNL, Parkinson Vereniging en ParkinsonNET dragen bij om dit mede mogelijk te maken. 

Jij kan ook helpen door een bedrag over te maken. Dit kun je doen via smelt.kentaa.nl Hier zie je ook welke tegenprestaties er zijn, zoals een vermelding van je naam op de aftiteling of tickets voor de premiere (op 2 september in het Amsterdamse theater De la Mar).

Bekijk hieronder de oproep van Ernst Daniël Smid en mede-hoofdrolspeler Roán ten Cate om hen te helpen met het realiseren van de film: