Hoofdinhoud

Yorick Kuijs is vader van Fenne (12) en Yalmar (9) en getrouwd met Mariska. Hij is woonachtig in Culemborg en werkzaam in de IT. In zijn vrije tijd is hij graag bezig met sporten en vindt hij het leuk om te klussen in en om het huis. Yorick is al vaker in actie gekomen met zijn gezin en heeft nu het prachtige bedrag van €12.000,- opgehaald. Hij deelt graag zijn verhaal en motivatie.

De relatie tot parkinson

Yorick en zijn gezin zijn in 2020 voor de eerste keer in actie gekomen. Hun motivatie is ook erg persoonlijk. ‘Mijn vader, Hans Kuijs, was een bescheiden man die altijd voor mensen klaar stond. In 2014 heeft hij de diagnose parkinson gekregen. Hij vond het altijd geweldig om tijd door te brengen met zijn gezin en dan voornamelijk zijn drie kleinkinderen: Fenne, Yalmar en Hayden (7). Die waren zijn grote trots. Je hoorde hem nooit klagen over zijn parkinson. Dat had geen zin en veranderde de situatie toch niet,’ vertelt Yorick.

In actie komen om parkinson te stoppen

‘Toen in 2020 Koningsdag door corona niet op de gebruikelijke manier door kon gaan ontstond bij ons het idee om cupcakes te gaan bakken en te verkopen om zo geld op te halen voor parkinson onderzoek en zo vader/opa te helpen. Dit leverde een mooi bedrag van €200,- op voor prof. dr. Bas Bloem,’ vertelt Yorick.

Een traditie bleek geboren. In 2021 hebben zij koeken gebakken en werd het doel door hun dochter gesteld op het dubbele van het jaar ervoor.

‘Om een eventuele teleurstelling te voorkomen, hebben wij als ouders een beetje aan verwachtingsmanagement gedaan en aangegeven dat het bedrag van het jaar ervoor fantastisch was en dat het prima zou zijn als we dat bedrag zouden kunnen halen. Dit bleek compleet onnodig, want uiteindelijk leverde dit €550,- op. Nadat Bas Bloem aandacht had gegeven aan onze actie op zijn socials, werd dit bedrag verdubbeld door één van zijn contacten en met extra donaties van anderen via onze actiepagina resulteerde dat in een totaalbedrag €1575,-. Compleet onverwacht, maar natuurlijk fantastisch,’ vertelt hij.

In 2022 kwam het gezin weer in actie en hebben zij daarmee €650,- weten op te halen. Ook deze keer kwamen diverse extra donaties op de actiepagina binnen, wat resulteerde in een totaalbedrag van €1190,-. Het gezin heeft dus al prachtige prestaties verricht de afgelopen jaren!

Ambassadeur Bas Bloem met de kleinkinderen van Hans

Een verdrietige kanteling

‘En toen werd mijn vader in september 2023 ziek. Hij bleek uitgezaaide darmkanker te hebben, waar hij een maand later aan is overleden. Mijn ouders hebben altijd al aangegeven geen grote uitvaart te willen hebben, maar veel liever dat geld te doneren aan onderzoek naar datgene waaraan ze zouden overlijden. In dit geval voelde het niet goed om kankeronderzoek te kiezen, aangezien mijn vader al jaren streed tegen parkinson. Bij de uitvaart van mijn vader hebben we alle aanwezigen om een donatie voor ParkinsonNL gevraagd, maar ook hebben mijn twee broers en ik collega’s om een donatie gevraagd. Tot onze enorme verbazing werd er massaal gedoneerd en in totaal hebben we een bedrag van €6.000,- op weten te halen. Mijn werkgever stimuleert medewerkers om zich in te zetten voor goede doelen en verdubbelt alle donaties die zij doen aan goede doelen. Dit betekende dat het geld wat wij op hadden gehaald verdubbeld werd tot €12.000,-. Vooraf hadden wij totaal niet verwacht dat we tot dit fantastische bedrag zouden komen en we weten zeker dat mijn vader hier enorm trots op zou zijn,’ zegt Yorick.

Reacties van buitenaf

De reacties die het gezin kreeg waren overweldigend. Ze kregen naast de donaties ook veel lieve berichten als reactie op de inzameling. ‘Het is hartverwarmend om te zien hoeveel mijn vader voor mensen heeft betekend en om te zien hoe iedereen op ons verhaal heeft gereageerd. Dit helpt ons absoluut in het verwerken van het verlies van mijn vader. De overhandiging van de cheque aan Bas Bloem is voor ons een afsluiting van een zeer vervelende periode. De overhandiging is gedaan door de drie kleinkinderen van mijn vader, zijn grote trots en waar hij zo graag meer mee had willen doen, maar wat door zijn parkinson beperkt werd,’ zegt Yorick.

Parkinson en de toekomst

‘We hopen dat onze donatie bijdraagt aan de genezing van parkinson. Enerzijds door een geneesmiddel te vinden die de ontwikkeling van parkinson kan stoppen of zelfs ongedaan kan maken, anderzijds doordat er stappen genomen worden om parkinson te voorkomen. Doordat we van dichtbij hebben mee mogen maken wat deze ziekte met een persoon doet, vinden wij het ontzettend belangrijk dat er een oplossing voor gevonden wordt. En wel zo snel mogelijk,’ sluit Yorick af.

Help mee

 Wil jij ook in actie komen voor ParkinsonNL? Dat kan eenvoudig via ons eigen platform. Met jouw bijdrage zorg je ervoor dat ParkinsonNL doelgericht kan investeren in onderzoek, innovaties en voorlichting. Onze focus ligt op het afremmen en het liefst voorkomen en genezen van de ziekte van Parkinson.