Hoofdinhoud

Automaatschappij Zeeland bestaat dit jaar 100 jaar. Dat wordt feestelijk gevierd én ze halen geld op voor ParkinsonNL. Wij vinden het geweldig dat zowel particulieren als bedrijven in actie komen voor ons om geld op te halen voor onderzoek. Daarom delen we graag het verhaal van Ries Spruit met je. Hij is algemeen directeur bij AMZ en vierde in de generatie van het familiebedrijf. Dank aan alle medewerkers voor de prachtige donatie van € 5.000,-.

Het verhaal van AMZ

Het begon als een lokaal busbedrijf in 1923 met lijndiensten in het zuiden van Nederland. Van oorsprong onder de familienaam ‘De Muynck’. Na de Tweede Wereldoorlog werd een samenwerkingsverband aangegaan en ontstond de naam AMZ Borssele (Automaatschappij Zeeland). Naast de lijndiensten die al succesvol waren, hebben ze het bedrijf breed uitgebouwd. Nu is AMZ internationaal ook erg actief. Vooral met toeristen die uit het buitenland komen en dan lange reizen maken met de touringcars van AMZ. Van de Noordkaap tot aan Marokko. Ze hebben meer dan honderd medewerkers en een goede reputatie. Dit jaar bestaan ze 100 jaar en dat konden ze niet zonder feest aan zich voorbij laten gaan… zeker niet toen ze ook nog het Predicaat Hofleverancier in ontvangst mochten nemen.

100 jarig bestaan AMZ

100 jarig bestaan en in actie voor ParkinsonNL!

Op 1 maart heeft AMZ hun allereerste rit weer opnieuw gereden. Dat was de start van hun jubileumjaar. Ze ontvingen toen al ontzettend veel felicitaties met giften. ‘Het hele kantoor stond al snel vol met allerlei bloemen. Dat was in het begin prachtig, maar een week later is het natuurlijk allemaal weg,’ zegt Ries. AMZ moest toen nog hun grote feest geven voor ongeveer 300 man. De eventmanager gaf aan bij Ries dat een cadeau-tip wellicht een goed idee zou zijn. Zo kwam Ries al snel terecht bij het idee om te schenken aan een goed doel. ‘Dan stel je jezelf al snel de vraag: Welk goed doel ga ik kiezen? En de reden om voor ParkinsonNL te kiezen, ligt vooral heel dichtbij mij. Mijn vader die 30 jaar lang directeur is geweest heeft parkinson. Directeur zijn is een hele taaie baan en ik heb dat van dichtbij gezien als kind. Toen hij met pensioen ging kreeg hij vijf jaar later de diagnose parkinson,’ vertelt Ries. Hij ziet met eigen ogen hoe de ziekte zijn vader verandert. ‘Complexe zaken kan hij niet meer aan en dat is heel erg snel gegaan. Ik ben ineens mijn klankbord ook kwijtgeraakt. Mijn vader kon altijd goed praten met mijn opa over het directeurschap. Ik heb dat helaas niet meer.’ zegt hij.

De ziekte van Parkinson

Bij AMZ zijn er ook wat medewerkers met parkinson en zijn ze allemaal erg betrokken bij Ries zijn vader. ‘Mijn hoop voor de ziekte is tweedelig. Je hoopt natuurlijk dat niemand deze ziekte uiteindelijk meer krijgt, maar tegelijkertijd ook dat de mensen die het al hebben de hoogste vorm van kwaliteit van leven kunnen krijgen. Genezing zou nog wel een tijd duren helaas…’

Als bedrijf in actie komen voor een goed doel

‘Je hebt allemaal de neus in dezelfde richting. Dat zorgt er toch wel voor dat het jou en je medewerkers dichterbij elkaar brengt. We hebben eerder in het verleden al eens wat gedaan voor een goed doel, maar je merkt dat medewerkers het mooi vinden om iets voor elkaar te krijgen. Het geeft weer een extra doel, dan alleen je dagelijkse werkzaamheden,’ zegt Ries.

“Wij hebben het prachtige bedrag van € 5.000,- mogen ontvangen van AMZ!”

ParkinsonNL

Ben je ook geïnteresseerd om te doneren als bedrijf? Je kan er hier meer over lezen.

Meer lezen over hoe anderen bedrijven in actie zijn gekomen voor ParkinsonNL? Quooker heeft 4 uur lang gefietst op spinningfietsen. Ook kan je het persoonlijke verhaal lezen van Nathalie Kelderman en haar ervaring met parkinson.