Hoofdinhoud

Graag delen we het mooie verhaal van Henry van der Dussen (56) met je. Het zit namelijk vol positiviteit en veerkracht. ‘Laat je niet tegenhouden door parkinson, dat is helemaal niet nodig. In de boksschool zijn we onder elkaar’.

Henry kreeg in 2018 de diagnose parkinson. Bewegen, gezond eten en ontspanning waren altijd al onderdeel van zijn leven, maar nu merkte Henry dat een gezonde manier van leven een grote invloed heeft op zijn parkinson klachten. ‘Henry las een stuk over Parkinson Boxing in Amerika en dacht: ‘Dat wil ik ook!’ Hij bokste al en richtte zelf Parkinson Boksen Rotterdam op. Nu wil hij zoveel mogelijk mensen aan het bewegen krijgen.

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat boksen een erg geschikte sport is voor mensen met de ziekte van Parkinson. Het gaat hierbij om non-contact boksen. Tijdens de trainingen worden oefeningen om te boksen gecombineerd met functionele oefeningen. In het geval van Henry ook met zingen, dansen en zelfs voetballen.

Twee dingen tegelijk doen

Wat maakt boksen voor mensen met parkinson een geschikte sport? Neuroloog Bas Bloem legt het zo uit: ‘Sporten is een medicijn’. Parkinson is volgens hem een ingewikkelde ziekte die voor een groot deel komt door een tekort aan de stof dopamine. Regelmatig sporten zou het verlies hieraan waarschijnlijk kunnen afremmen. Ook helpt het om nieuwe dopamine aan te maken, aldus de neuroloog. Boksen is volgens hem juist geschikt voor mensen met parkinson, omdat ze vaak moeite hebben met het doen van twee dingen tegelijk. ‘Boksen is bij uitstek iets waar je je balans moet houden én de tegenstander of boksbal in de gaten moet houden,’ zo zegt Bloem. Twee dingen tegelijk doen dus. Non-contact boksen stimuleert zo de neuroplasticiteit van de hersenen en is daarom een goede manier voor het stimuleren van de cognitieve en motorische vaardigheden die door gebrek aan dopamine steeds trager worden.

‘The Shakers’

Favoriet in de boksschool van Henry is het zingen tijdens het boksen. ‘Bij elke ontmoeting trainen we de stem door Rotterdamse liederen te zingen. Inmiddels is er een koor gevormd dat bestaat uit mensen met parkinson. We zijn te boeken onder de naam ‘The Shakers’. Geweldig toch!’ Henry gaat ervoor om alle mensen die thuis zitten aan het bewegen te krijgen. ‘Kom bewegen, kom parkinson-boksen en kom de gezelligheid opzoeken. Bij mijn bokskluppie wordt veel gelachen en weinig gezeurd waardoor positieve energie ontstaat. Dan heb je ineens een koor erbij en een dansles’.

Ben je enthousiast?

Lijkt het jou ook wat om ook meer te gaan bewegen of om te gaan boksen? Kijk dan op de website van Henry. Hier vind je ook zijn blog met verhalen vol goede moed en positiviteit. En woon je niet in de buurt van Rotterdam? Kijk dan hier voor een boks-locatie bij jou in de buurt.

Lees ook: Boksen als medicijn tegen parkinson en Waarom Mariette niet zonder boksen kan.

Bron: Wendy van Wijk via haar magazine issuu.com/genietvanhetleven -Kersteditie

Parkinson is de snelst groeiende hersenziekte in Nederland. ParkinsonNL zet alles op alles om de ziekte af te remmen en, uiteindelijk, te voorkomen. Dat doen we door te investeren in baanbrekend onderzoek, innovaties en voorlichting. 

Jij kunt ook een bijdrage leveren aan de financiering van de onderzoeken. Of natuurlijk door een van onze actievoerders te steunen. Parkinson stoppen doen wij samen.