Hoofdinhoud

Een elastiekje om die glibberige fles shampoo voor net een beetje meer grip. Of magneetjes in plaats van knopen op een overhemd. Soms kan die gouden tip alleen maar van een ervaringsdeskundige komen. Dit geldt ook voor deze vijf tips om het dagelijkse leven met parkinson iets te verlichten. 

Vooropgesteld: bij iedereen verloopt de ziekte van Parkinson anders, in hoe de ziekte zich openbaart en welke symptomen of verschijnselen je krijgt. Dus misschien dat deze tips helemaal niet voor jou of jouw partner gelden, simpelweg omdat je deze klachten niet ervaart. En ook geldt: wat voor de een helpt, hoeft geen lifesaver voor een ander te zijn. Maar wie weet heb je er wel iets aan. Juist omdat het soms zo zoeken is en een kleine aanpassing veel kan opleveren. 

The Michael J.Fox Foundation, die organisatie die in Amerika aandacht vraagt voor de ziekte van Parkinson, vroeg lezers om hun tips in te sturen. Dat leverde creatieve en handige tips op van patiënten of hun partners. We vatten ze hieronder voor je samen:

1. Slimme items die het gebruiksgemak van andere producten verbeteren

Tips die hiervoor werden ingestuurd? Elastiekjes om flessen in de badkamer, zoals shampoo, douchegel en conditioner. Het zorgt voor meer grip als een fles nat is. Magneetjes naaien op de plek van de knopen in een button-down overhemd. Of klittenband op de plek van de sluiting van een broek of shirt.

2. Balans houden

Wie problemen ervaart met balans, zou eens ander schoeisel kunnen proberen, zo tipten sommigen Amerikaanse lezers. Iemand noemde bijvoorbeeld bepaalde orthopedische zooltjes (de orthopedic heel lifts) en een ander gaf aan dat ze schoenen met tenen gebruikte voor meer balans. 

3. Wandelen met een looprek… of skistok

Een van de ander tips richt zich op wandelen met een looprek. Als dit bijvoorbeeld niet goed goed lukt, bijvoorbeeld vanwege iemands lengte of als het niet goed voelt, kunnen ski-, trekking- of wandelstokken ook handig zijn.

4. Maak het je makkelijk met tech

Tech-accessoires kunnen het je ook makkelijker maken. Denk aan een toetsenbord met grote toetsen of een toetsenbord die met andere apparaten (zoals je telefoon of tablet) kunt verbinden. Ietwat doof? Dan is de volgende tip van een lezer wellicht handig: gebruik een alarmstand op je horloge of telefoon die vibreert.

5. Slimme pyjama

Zie hier dé reden voor een mooie pyjama of nachthemd: een satijnen of zijden exemplaar zou makkelijker zijn om in en uit bed te komen en van plek te wisselen. 

Voor alle ongemakken en klachten geldt natuurlijk dat je deze het beste bespreekt met een expert. Laat je daarom bij vragen of twijfel adviseren door een deskundige.