Hoofdinhoud

Onderzoekers van het Erasmus MC in Rotterdam doen onderzoek naar nieuwe MRI-scans voor een verbeterde diagnose van atypische parkinsonismen. Om deze techniek te testen, zoeken zij nu gezonde vrijwilligers boven de 50 jaar, zodat deze later gebruikt kan worden bij patiënten.

Van elke vier mensen met een atypische vorm van parkinsonisme krijgt er één eerst de verkeerde diagnose. Dat komt omdat je aan de buitenkant het verschil met de ziekte van Parkinson moeilijk ziet. Samy Abo Seada is onderzoeker aan het Erasmus MC en zet nieuwe MRI-scans in om sneller de juiste diagnose te stellen. Zijn studie Atypisch Parkinsonisme diagnose met MRI is een van de onderzoeken die door ParkinsonNL mede mogelijk wordt gemaakt. Nog niet zo lang geleden vertelde hij op deze site over dit belangrijke onderzoek.

Lees ook → Atypisch parkinsonisme zichtbaar maken in de hersenen

Wie kan helpen?

Voor het optimaliseren en uittesten van de nieuwe MRI-techniek worden momenteel vrijwilligers gezocht. Gezonde mannen en vrouwen, dus zonder neurologische ziektes, boven de 50 jaar kunnen meedoen. Een arts bepaalt of iemand geschikt is voor deelname aan het onderzoek. 

Wat wordt er van je verwacht?

Het onderzoek wordt gedaan in het Erasmus MC in Rotterdam. Je ligt maximaal 45 minuten in de MRI-scanner terwijl de onderzoeker een scan uitvoert op je brein. In de scanner niks anders te doen dan stil te liggen. Goed om te weten: een MRI gebruikt geen kankerverwekkende straling en is niet schadelijk voor je gezondheid.

In totaal neemt het onderzoek op de dag zelf tot 1.5 uur van je tijd in beslag. Vooraf wordt telefonisch bepaalt of je gezond hebt. Na maximaal een jaar volgt nog een telefoongesprek om te kijken of je nog steeds gezond bent. Voor het onderzoek is een vergoeding van € 30,- beschikbaar.

Zo kun je aanmelden

Het informatieformulier kun je via mail aanvragen op imaging.trialbureau@erasmusmc.nl en is ook te verkrijgen bij het Trialbureau Radiologie, kamer NA-2518, in het Erasmus MC.

Onderzoek naar de hersenen is nodig om parkinson beter te begrijpen, sneller de diagnose te stellen en betere behandelingen te ontwikkelen. Je kunt ook meehelpen om onderzoek naar de hersenen mogelijk te maken door een donatie te doen.