Hoofdinhoud

Vanavond wordt in het tv-programma EenVandaag aandacht besteed aan een nieuw advies van gezondheidsorganisatie RIVM. Hierin staat dat er strengere eisen moeten komen voor het gebruik van landbouwgif om zo schadelijke effecten op de hersenen te voorkomen. Neuroloog Bas Bloem noemt dit advies een doorbraak.

In het rapport dat verschijnt, schrijft het RIVM dat bestrijdingsmiddelen aan strengere eisen moeten voldoen. De middelen worden bijvoorbeeld gebruikt bij het verbouwen van groenten, fruit en bloemen. In Europa wordt bepaald welke middelen gebruikt mogen worden en welke middelen niet. De gezondheidsorganisatie adviseert om een groep internationale experts betere richtlijnen te laten maken. 

Parkinson en pesticiden

De gezondheidsorganisatie schrijft dat er beter moet worden onderzocht wat de schadelijke gevolgen voor onze hersenen op de langere termijn zijn bij de toelating van het landbouwgif. Volgens hen maken de huidige testen niet genoeg duidelijk of een stof kleine veranderingen in de hersenen kan geven, waardoor een aandoening als de ziekte van Parkinson ontstaat. Er zijn sterke aanwijzingen dat ziektes als parkinson en Alzheimer door bestrijdingsmiddelen worden veroorzaakt. 

‘Een belangrijke stap’

Wetenschappers en onderzoekers pleiten al langer voor strengere normen. Neuroloog Bas Bloem is een van de pleitbezorgers en schreef ook over dit onderwerp in zijn boek de Parkinson Pandemie. ‘Dit is precies waar ik voor geijverd heb. Dat is een hartstikke mooie ontwikkeling en een onwijs belangrijke stap,’ zo staat op de site van het tv-programma. Ook de Parkinson Vereniging schuift vanavond in de uitzending aan tafel en is blij met de uitkomsten van het onderzoeksrapport. 

Het onderzoek van het RIVM is in opdracht van het ministerie van Landbouw Natuurbeheer en Visserij (LNV) gedaan. EenVandaag is te zien op donderdag 18 november op NPO1 om 18:17 uur.