Hoofdinhoud

ParkinsonNL ontvangt 500 duizend euro dat ten goede komt aan het onderzoek Slow-SPEED: ‘Slowing Parkinson’s early through exercise dosage’ van prof. dr. Bas Bloem en dr. Sirwan Darweesh van het Radboudumc. 

Het is het eerste grootschalige onderzoek in de wereld naar een ziektevertragende behandeling in de prodromale fase van parkinson, de fase waarin mensen geen of heel weinig ziekteverschijnselen hebben en wanneer de ziekte nog niet vergevorderd is. 

Impact maken door schenken

De bevlogen schenker, die anoniem wil blijven, wil met deze bijdrage impact maken. De gift wordt in een zogeheten Fonds op Naam ondergebracht. ParkinsonNL zorgt ervoor dat de besteding volgens de gemaakte afspraken verloopt. Deze schenking kwam tot stand door een nauwe samenwerking met Rabobank Charity Management. 

Dit project levert een bron van informatie op over de haalbaarheid van een behandeling in een heel vroeg stadium van de ziekte op afstand, over de haalbaarheid van digitale uitkomstmetingen en over de mogelijke werking van het vertragen van prodromale parkinson. In het project wordt bewegen gestimuleerd door middel van gamification. Zo wordt de betrokkene in de thuisomgeving door middel van een smartwatch aangezet om in beweging te komen. 

‘Meest revolutionaire en stoutmoedige plan ooit’

De gift van 500 duizend euro geeft Bloem en Darweesh ook extra gewicht om andere geldschieters, zoals de Michael J. Fox Foundation en Parkinson’s UK over de streep te krijgen om te investeren in dit project dat een totaalbudget heeft van drie miljoen euro. Bloem: ‘Dit is mijn meest revolutionaire en stoutmoedige plan ooit. Het is voor het eerst ter wereld dat er een parkinson studie internationaal op afstand wordt gedaan.’

Dit project kan de basis vormen voor effectieve preventie van parkinson, waarmee de snelle wereldwijde groei van het aantal mensen met parkinson eindelijk geremd kan worden.

Extra speciaal

Adse Jelles, directeur ParkinsonNL, is zeer verheugd met de bijdrage aan het onderzoek via ParkinsonNL. Ook deze grote bijdrage laat zien dat we in de relatief korte tijd van ons bestaan al veel vertrouwen hebben van grote geldgevers’, zegt Adse. ‘Eerder kregen we onder meer al 900 duizend euro van de Nationale Postcode Loterij en grote bijdragen van een familiefonds. We bestaan pas een jaar en dan is een Fonds op Naam van deze omvang heel bijzonder.’

Adse: ‘Wij hopen dat onze drive en ons ondernemerschap nog veel meer stichtingen en vermogende particulieren die écht het verschil willen maken tegen deze progressieve ziekte zal inspireren om te investeren in onderzoek en innovatie om parkinson te stoppen. Een Fonds op Naam is voor de gever ook dankbaar. Zij kunnen precies zien wat hun schenking betekent voor en wat de resultaten zijn van het onderzoek. Bovendien kan het ook fiscaal aantrekkelijk zijn.’

De ziekte van Parkinson is de snelst groeiende neurologische aandoening in Nederland. Ook steeds meer jonge mensen krijgen deze ziekte. Het is tijd om in actie te komen. Parkinson stoppen begint met onderzoek, innovatie en voorlichting. En met jouw gift. Doe mee en draag bij aan onderzoek naar de ziekte van parkinson en parkinsonisme.