Hoofdinhoud

Een van de onderzoeken die ParkinsonNL financiert is het onderzoek Vrouw en Parkinson. Jij kan helpen bij dit onderzoek door een vragenlijst in te vullen over vrouw-specifieke problemen. Het kost je niet veel tijd, maar levert belangrijke inzichten op in de strijd tegen parkinson!

Annelien Oosterbaan is gynaecoloog, arts-onderzoeker en een van de hoofdonderzoekers die betrokken is bij onderzoek dat ParkinsonNL financiert naar jonge vrouwen en de ziekte van Parkinson.

Haar onderzoek richt zich op de problematiek die specifiek speelt bij vrouwen die jong zijn en de ziekte van Parkinson hebben, zoals menstruatie of zwangerschap. Voor dit onderzoek is zij op zoek naar vrouwen die parkinson hebben en tussen de 21 en 60 jaar zijn en een vragenlijst over vrouwspecifieke problemen willen invullen. Want: ‘Hoe meer vrouwen het invullen, hoe meer we elkaar kunnen helpen.’ En met de uitkomsten van dit onderzoek komt er meer kennis beschikbaar over de ziekte en kan zo, dankzij jou, de volgende stap gezet worden in de strijd tegen parkinson.

Oproep aan alle vrouwen met parkinson: zo kun jij meehelpen

Help ook mee! Dit doe je door een mail te sturen naar wilanka.Kapelle@radboudumc.nl. Je krijgt vervolgens een vragenlijst toegestuurd. De vragen gaan over vrouw-specifieke problemen, waaronder de invloed van hormonale schommelingen (denk aan menstruatie, zwangerschap en de overgang) op de ziekte van Parkinson. Heb je nog vragen hierover? Mail dan naar Annelien.Oosterbaan@radboudumc.nl

Eerder spraken we Annelien over het belang van het onderzoek, dit interview lees je hier. Haar rol in het onderzoek is best bijzonder te noemen: ze is tenslotte zelf jonge vrouw met parkinson en heeft recent een baby gekregen. In dit persoonlijke interview vertelde ze eerder over haar eigen ervaring met de ziekte van Parkinson.