Hoofdinhoud

Onderzoekers van de University of Manchester zeggen een nieuwe test te hebben ontwikkeld waarmee de ziekte van Parkinson simpel en snel kan vast worden gesteld. De test kwam tot stand dankzij de hulp van een Schotse vrouw die de ziekte kan ruiken.  

De studie is gepubliceerd in het Journal of the American Chemical Society en werd gedaan door wetenschappers van de University of Manchester

Diagnose parkinson

Het is opvallend nieuws, want de diagnose voor de ziekte van Parkinson wordt nu nog vaak gesteld aan de hand van symptomen. Een test waarbij snel en simpel de diagnose gesteld kan worden, zou een grote stap voorwaarts zijn. De huidtest zou namelijk binnen drie minuten kunnen duiden of er sprake is van parkinson. De test bestaat uit een wattenstaafje dat langs iemands nek wordt gehaald. De test bepaalt, simpel gesteld, of er veranderingen zijn in de talglaag van de huid.

Parkinson ruiken

De onderzoekers werden bij het ontwikkelen van de test geholpen door een Schotse vrouw, Joy Milne. Zij heeft hypertonie, een verhoogde gevoeligheid voor geuren, en  ontdekte eerder al dat ze de ziekte van Parkinson kon ruiken. Nog voordat haar man op 45-jarige leeftijd de diagnose kreeg, vond zij dat hij anders ging ruiken. Ze duidde dit aan als een subtiele, houtachtige, muskusgeur. Pas toen ze op een bijeenkomst kwam met meerdere mensen met parkinson bedacht ze dat dit wellicht door de ziekte werd veroorzaakt.

Om haar reukvermogen te testen, werden haar eerst twaalf shirts voorgelegd. Zes van deze shirts werden door mensen met parkinson gedragen. Joy koos precies de juiste shirts. Plus een extra shirt van iemand uit de controlegroep die inderdaad later ook de diagnose parkinson kreeg. Ervaringsdeskundige en patentonderzoeker Marina Noordergraaf berichte hier op haar site Verbeeldingskr8 eerder ook over en legt er uit hoe dit precies in zijn werk ging. 

Snelle en simpele diagnose

De bevindingen van Joy leidde er toe dat er door Parkinson’s UK, zeg maar de Britse organisatie van wat ParkinsonNL hier is, net als de Michael J. Fox Foundation onderzoek financierde naar de chemische veranderingen in de talg van de huid van mensen met en zonder Parkinson. Tijdens de studie werden 79 mensen met Parkinson onderzocht en 71 mensen zonder de diagnose. De test bleek doeltreffend te zijn.

Lees ook → deze onderzoeken maakt ParkinsonNL mede mogelijk

Nieuwe test diagnose parkinson

Dr. Beckie Port, Head of Research, bij de organisatie noemt het ‘exciting’ dat er een vooruitzicht is op een snelle en simpele diagnose van de ziekte. Volgens haar kunnen de test in de toekomst ook gebruikt worden om de ontwikkeling (progressie) van parkinson te volgen en zo ook bijvoorbeeld onderzoek naar genezing ondersteunen. 

De volgende stap is om nu een exemplaar van de test te ontwikkelen die overal en door iedereen, zoals huisartsen, gebruikt kan worden, zo zegt prof. Perdita Barran die dit onderzoek leidde tegen de BBC

Parkinson is de snelst groeiende neurologische aandoening ter wereld. Bij ouderen én – steeds vaker – op jongere leeftijd. Met deze gevoelde urgentie gaat ParkinsonNL het verschil maken op het gebied van onderzoekinnovatie en voorlichting. Wil je weten hoe jij ons daarbij kunt helpen?