Hoofdinhoud

Een Deep Brain Stimulation, of DBS-operatie, is een geavanceerde behandelmethode die in beeld komt bij gevorderde parkinson. Lange tijd was het voor de operatie nodig om wakker te zijn. Dat hoeft nu niet meer. Onderzoek, gefinancierd door ParkinsonNL, heeft uitgewezen dat de operatie onder narcose meer comfort oplevert dan wanneer patiënten wakker zijn. Ook zijn er nu twee operaties per dag mogelijk in plaats van één per dag. Én meer vrouwen kiezen voor de DBS operatie nu het onder narcose kan. Wij zijn trots op deze positieve uitslagen van dit door ons gefinancierde onderzoek!

DBS-operatie bij de ziekte van Parkinson: wat is het?

Diepe hersenstimulatie (Deep Brain Stimulation; DBS) is een behandeling die de motorische klachten (zoals het trillen van ledematen) bij de gevorderde fase van de ziekte van Parkinson kan verlichten bij sommige patiënten. Bij een operatie worden twee piepkleine elektroden in bepaalde delen van de hersenen geplaatst. Deze delen hebben een belangrijke functie bij het coördineren van bewegingen, emoties en of cognitieve functies. Die elektroden geven met behulp van een batterij stroomstootjes af. De signalen die problemen veroorzaken worden zo als het ware tegengehouden. 

Hoe gaat zo’n DBS-operatie in zijn werk? 

Bij een Deep Brain Stimulation operatie worden, via twee gaten in de schedel, twee elektroden diep in de hersenen geplaatst. De elektroden worden met onderhuidse kabeltjes verbonden met een neurostimulator, een klein apparaat. Deze neurostimulator komt onder het sleutelbeen of onderhuids in de buikstreek en geeft (een paar weken na de operatie) kleine stroomstoten af. De stroomstoten blokkeren signalen die bewegingsproblemen kunnen veroorzaken, zoals stijfheid en overbewegen. 

Wakker of onder narcose?

Voor de operatie was het altijd nodig om wakker zijn. De chirurg kan dan testen of de elektroden het goede hersengebiedje stimuleren en er geen bijwerkingen plaatsvinden. Veel mensen vinden het een naar idee om wakker te zijn tijdens deze operatie. Voor sommigen is het een reden om niet te kiezen voor de operatie. Nu uit onderzoek blijkt dat het niet meer nodig is om wakker te blijven, kiezen wellicht meer mensen voor deze operatie en zullen zij dit als minder naar ervaren. Ontzettend belangrijk nieuws dus!

Hoe weet je of je in aanmerking komt?

Meestal komt een DBS in beeld als medicijnen of leefstijladviezen niet meer afdoende zijn. Om te bepalen of je in aanmerking komt voor de operatie, worden verschillende onderzoeken gedaan. Denk bijvoorbeeld aan een MRI-scan, lichamelijk, bloed- en neuropsychologisch onderzoek.

Persoonlijk: Niels over zijn DBS-operatie

Niels Peteri, ontwerper van de kokendwaterkraan Quooker én ambassadeur van ParkinsonNL, kreeg zes jaar geleden te horen dat hij de ziekte van Parkinson heeft. Eind 2020 onderging hij een Deep Brain Stimulation (DBS) operatie. Enige tijd later stond hij alweer op de ski’s. ‘Het is geen wondermiddel, maar het heeft mij enorm geholpen.’ We spraken met hem over zijn ervaring. Je leest het in dit artikel.

Parkinson is de snelst groeiende hersenziekte in Nederland. ParkinsonNL zet alles op alles om de ziekte af te remmen en, uiteindelijk, te voorkomen. Dat doen we door te investeren in baanbrekend onderzoek, innovaties en voorlichting. Jij kunt ook een bijdrage leveren aan de financiering van de onderzoeken.