Hoofdinhoud

Uit onderzoek van dr. Paula Perez Pardo en Joshua Elford van de Universiteit Utrecht naar de Toll-like receptor 4 (TLR4), een soort ‘detector’ op onze cellen die helpt bij het herkennen van schadelijke stoffen zoals bacteriën, in darmcellen blijkt dat deze zowel in de darmen als in de hersenen een belangrijke rol speelt in de ziekte van Parkinson. Ze onderzochten wat de gevolgen zijn van het remmen van de receptor op de ontstekingsreactie die waarschijnlijk bijdraagt aan het ontstaan van parkinson.

Het begint in de darm

In je darmen zitten veel en allerlei verschillende micro-organismen, waaronder bacteriën. Samen wordt dit het microbioom genoemd. Uit onderzoek blijkt steeds meer dat ons microbioom meerdere relaties heeft met onze hersenen. Wetenschappers denken dat veranderingen in de bacteriën in de darmen invloed hebben op het ontstaan en de ontwikkeling van de ziekte van Parkinson.

Receptor ontketent ontstekingsreactie

Mensen met parkinson hebben meer van bepaalde bacteriën in hun darmen. Deze bacteriën hebben een soort stofjes aan hun buitenkant genaamd lipopolysacchariden. Als deze stofjes aan bepaalde delen van onze darm- en witte bloedcellen plakken, wordt ons afweersysteem actiever. Denk aan een alarmbel die afgaat wanneer er iets niet klopt. Dit gebeurt via een speciale ontvanger genaamd TLR4. Als er meer van deze bacteriën met lipopolysacchariden in onze darmen zijn, gaat het afweersysteem harder werken. Dit kan leiden tot ontstekingen, wat betekent dat ons lichaam probeert te vechten tegen iets slechts. Deze ontstekingen kunnen zowel in de darmen als in de hersenen voorkomen en kunnen de ziekte van Parkinson erger maken. Dit begint in de darmen en kan zich naar de hersenen verspreiden. Er is ook een eiwit genaamd alfa-synucleïne dat zich ophoopt in zenuwcellen in de darmen. Dit eiwit kan via speciale zenuwen naar de hersenen reizen. Ontstekingsstoffen kunnen vanuit de darmen via het bloed naar de hersenen gaan.

Darmstelsel met medicatie voor parkinson

 Remmen van de receptor

De wetenschappers onderzochten wat er gebeurt als TLR4 geremd wordt. Ze keken naar het effect van twee verschillende stoffen, een klein molecuul en een antilichaam. Het verschil is dat het kleine molecuul niet alleen in de darmen maar ook in de hersenen terecht kan komen. Het antilichaam komt de hersenen niet in. Uit het onderzoek blijkt dat beide stoffen symptomen van parkinson, zoals het verlies van spierkracht, het verlies van dopamine-producerende zenuwcellen in de hersenen, tekenen van ontsteking in de darmen en ophoping van alfa-synucleïne in de darmen, kunnen verminderen.

Toegang tot de hersenen

Opvallend is dat het kleine molecuul, dat de hersenen bereikt, effectiever was in het verminderen van het verlies van dopamine-producerende zenuwcellen in de hersenen dan het antilichaam. Dat suggereert dat TLR4 zowel in de darmen als in de hersenen een belangrijke rol speelt in de ontwikkeling van de ziekte van Parkinson en dat het een veelbelovend aanknopingspunt is voor een medicijn. Voordat de resultaten tot een medicijn kunnen leiden, moet eerst onderzoek bij mensen gedaan worden.

ParkinsonNL wil zo snel mogelijk de ziekte afremmen en genezen en tegelijk de zorg verbeteren voor mensen die nú parkinson hebben. Daarom investeren we in onderzoek en innovaties die het verschil maken voor mensen met parkinson.