Hoofdinhoud

Dominique is 22 jaar en woont in Den Helder. Haar opa leed aan de ziekte van Parkinson. Kortgeleden is hij helaas aan de gevolgen hiervan overleden. Dominique heeft altijd een goede band gehad met haar opa. Ze besloot een donatiebox aan te vragen bij ParkinsonNL voor op zijn uitvaart. ‘Ik vond dat we iets moesten doen voor de huidige en mogelijk toekomstige parkinsonpatiënten,’ vertelt Dominique.

Wat voor een man was je opa?

‘Een topper, een grapjas, een gezelligheidspersoon, er valt zoveel over opa te zeggen… Niet voor niks zijn er ruim 122 mensen naar zijn uitvaart gekomen (deze was vrij te bezoeken) en dat vond ik fantastisch om te zien. Mede tijdens de uitvaartdienst heb ik door al die aanwezigen kunnen zien en merken hoe geliefd mijn opa was.’

Hoe was de band met je opa?

‘Onze band was een echte opa-kleindochterband zoals je dat graag ziet. Van kleins af aan werden er leuke dingen gedaan. Stoeien op de bank, de raarste en gekste spelletjes, de meest lachwekkende grapjes, de lekkerste kroketten die alleen opa kon maken, het kwam allemaal voorbij. Beter kon het dus niet!’

Waarom heb je een donatiebox aangevraagd bij ParkinsonNL?

‘Dit idee popte meteen in mij op na opa’s overlijden. Ik vond dat we iets moesten doen voor de huidige en mogelijk toekomstige parkinsonpatiënten. Daar kwam de donatiebox van ParkinsonNL als vanzelfsprekend uit. Ik heb de aanvraag verzorgd en na de inzameling samen met oma het contante geld gestort en overgeboekt.’

Oude foto van Dominique en haar opa

Denk je dat een donatiebox zich leent voor elke gelegenheid?

‘Ik denk zeker van wel. Geld ophalen voor een goed doel is altijd iets moois om te doen, maar zeker bij een uitvaart van iemand die parkinson heeft gehad. Het mooiste is als je de inzamelingsactie met een donatiebox dus echt aan iets koppelt, dan heeft het extra betekenis.

Wat zou je opa vinden van de donatiebox?

Opa zou supertrots zijn geweest en zeker ook op mij. Dit heb ik meermaals mogen horen en daar word ik superblij van. We hebben in totaal het magische bedrag van €1.025,- opgehaald en dat is ook zeker iets wat opa supertof zou hebben gevonden.

Wat hoop je voor de toekomst als je kijkt naar de ziekte van Parkinson?

Mijn allergrootste wens zou zijn dat er in de toekomst een behandeling voor parkinson is die de ziekte volledig tot stilstand kan brengen zodat er niemand meer aan hoeft te overlijden. Uiteraard moet je daarin wel realistisch blijven: als iemand door de symptomen en beperkingen van parkinson al weinig tot geen kwaliteit van leven meer heeft, heeft zo’n behandeling minder zin als het over het comfort van de patiënt gaat. Laten we met zijn allen hopen dat er mede door al het onderzoek snel positieve stappen kunnen worden gezet!

Ben je geïnspireerd door het verhaal van Dominique en wil je ook een gratis donatiebox aanvragen? Dat kan via de onderstaande button:

 Wil je andere inspirerende verhalen lezen van mensen die in actie komen? Lees dan ook eens het verhaal van dit hele gezin die in actie komt tijdens de Bereloop. Of Nigel die de Kennedymars in Someren loopt.